Hoe de IT-SA hielp bij een kickstart op de Duitse markt voor dit Nederlandse bedrijf

Het Nederlandse Cybersprint groeit bijzonder hard op de Duitse markt. Salesmanager Torsten Noack vertelt hoe de vakbeurs IT-SA hielp bij het maken van deze kickstart.
IT-SA

Met regelmaat lees je in de media dat bedrijven onvoldoende zijn voorbereid op cyberaanvallen. Toch is de praktijk iets minder dramatisch, merkt sales manager Torsten Noack van het Nederlandse Cybersprint uit Den Haag. “Op zich treffen veel ondernemers goede maatregelen, de basis is vaak goed. Maar cybercriminelen ontwikkelen zich sneller dan bedrijven kunnen reageren. Daar zit het probleem.”

Want wie bel je en wat doe je, wanneer je wordt gehackt? Noack zag het afgelopen jaar gebeuren toen het Wannacry-virus wereldwijd cruciale systemen plat legde. “Je hebt een noodplan nodig. Hoe informeer je eventuele slachtoffers, of betrokken instanties?”

IT-SA als belangrijkste opstap naar Duitse markt

Cybersprint ontwikkelde een manier om de gevaren te monitoren en direct in actie te komen wanneer nodig. “We kijken door de ogen van een hacker naar waar de klant online zichtbaar is. Zo kunnen we snel inschatten of en hoe we in actie moeten komen.”

In Nederland slaat de oplossing snel aan, waarop founder en CEO Pieter Jansen besluit om zich ook op de Duitse markt te richten. Noack krijgt deze klus, en een belangrijke eerste stap daarbij is deelname aan de cybersecurity vakbeurs IT-SA in Neurenberg afgelopen najaar.

Wekelijks aanvragen van Duitse klanten

Nog geen jaar later krijgt Noack wekelijks tientallen aanvragen van Duitse klanten. “Het was een uitdaging om alles af te werken. Een luxeprobleem, waardoor we nieuwe Duitse collega’s hebben aangenomen.” Met extra bemanning kan Cybersprint in Duitsland demo’s geven en klanten beter bedienen. “Inmiddels komen de aanvragen ook uit Zwitserland en Oostenrijk.”

Voor Cybersprint begon de groei onder meer na de IT-SA. “Daar hebben we veel leads gekregen.” De allereerste Duitse klant kwam via zo’n contact op de vakbeurs in Neurenberg. “Zo’n eerste klant is heel cruciaal, daarna gaat het rollen.” 

Ook kregen de Nederlanders verrassend veel positieve media-aandacht rondom de beurs, zegt hij.  “Daar heeft onze marketingafdeling natuurlijk hard voor gewerkt, maar kennelijk wordt ons verhaal herkend en goed opgepakt in Duitsland. Dat is erg waardevol.”

Grondige voorbereiding Duitse markt betaalt zich uit

Cybersprint ziet de uiterst grondige aanpak van de Duitse markt als een belangrijke reden voor het succes. “Cybersecurity gaat over veiligheid, in Duitsland wordt het op prijs gesteld dat je daar serieus mee omgaat.”

Hijzelf speelde als geboren Duitser daar een belangrijke rol in. Hij moet even lachen. “Dat ga ik uiteraard niet ontkennen.” Dan serieus: “natuurlijk moet je de cultuur snappen, Duitse klanten moeten het gevoel hebben dat jij hen ook begrijpt. En het is natuurlijk handig dat ik vlot een Duitse offerte opstel. Anders is dat een bottleneck voor je verkoop.” 

 Toen de IT-SA was afgelopen, lag er veel werk voor Noack. “We mochten veel mensen nabellen. Soms duurt het wat langer, nog altijd nemen mensen contact met ons op die we in Neurenberg hebben gesproken. Logisch, want in bepaalde organisaties moet er eerst budget worden vrijgemaakt.”

Holland IT Security House en eigen stand

Cybersprint is alweer bezig met de voorbereiding op de komende IT-SA dit najaar. De Nederlanders pakken het nu nog groter aan, vertelt Noack. “We weten nu nog beter wat we kunnen verwachten.” Het bedrijf doet dit jaar niet alleen mee aan het Holland IT Security House van InnovationQuarter, maar opent nu ook nog een eigen stand. “Dat is beter voor de media-aandacht en we kunnen handiger een-op-eengesprekken voeren.” 

Toch blijft deelname aan het Nederlandse paviljoen ook belangrijk, vindt Noack. “Afgelopen jaar was de sfeer erg positief en als Nederlanders onder elkaar kan je goed leads naar elkaar toespelen. Dat heeft zeker geholpen.”

Cybersprint is te vinden in Hal 10, bij stand 617. Het Holland IT Security House staat in dezelfde hal, stand 512. 

IT-SA 2019

Cybersecuritybeurs IT-SA 2019 van 7 tot en met 10 oktober 2019 in Neurenberg is het grootste trefpunt voor de branche in Europa. Een gezamenlijke Nederlandse inzending wordt georganiseerd door InnovationQuarter. Meer informatie over de Nürnberg Messe is in te winnen bij de officiële vertegenwoordiging in Nederland, Beech Business Promotion.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Nürnberg Messe logo

De Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV is de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.