Waarom Saksen interessant is voor Nederlandse smart mobility ondernemers

Veel Nederlandse bedrijven denken niet meteen aan Dresden als het om de nieuwste innovaties uit de Duitse autoindustrie gaat. Daarom gaat een Nederlandse bedrijvenmissie komende maand kennis uitwisselen rond smart mobility.

Wanneer Nederlandse ondernemers uit de automotive en met name smart mobility naar Duitsland kijken, dan richt zich een groot deel van de focus al snel op Zuid-Duitsland. Logisch, met vier grote autofabrikanten in Beieren en Baden-Württemberg. Toch is ook Saksen interessant. En dat is de reden dat een groep bedrijven van 6 tot en met 8 februari de regio rond Dresden bezoekt, gericht op slimme en duurzame mobiliteit.

Saksen is voor veel Nederlanders een beetje een onbekende regio in Duitsland. Toch gebeurt er veel in ontwikkeling en productie op het gebied van groene mobiliteit en smart mobility. Dat heeft alles te maken met het feit dat de grote Duitse automerken als VW, BMW, Mercedes-Benz en Porsche hier hypermoderne productielocaties hebben. Ook de grootste toeleveranciers zijn hier volop vertegenwoordigd.

Waarom Brabant banden aanhaalt met Duitsland

De Nederlandse ondernemers gaan op pad onder aanvoering van gedeputeerde Annemarie Spierings van Noord-Brabant. Veel deelnemers van de missie komen uit de provincie, maar ook bedrijven en kennisinstellingen uit andere delen van Nederland gaan mee.

Noord-Brabant zet de laatste jaren in op betere economische en politieke banden op regionaal niveau, zoals op de beurs EVS30 in Stuttgart in Baden-Württemberg. De provincie ziet veel kansen in Duitsland waarop men elkaar kan aanvullen. Duitsland is verder met de energietransitie, terwijl Noord-Brabant meer weet van elektrisch rijden. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings vertelt hierover:

Glazen fabriek en smart mobility

Op het programma staan bedrijfsbezoeken, netwerkbijeenkomsten en specifieke matchmakinginitiatieven. Zoals een bezoek aan het Fraunhofer Institute for Transportation and Infrastructure IVI met onderzoeksvelden als elektrisch rijden, energiesystemen, intelligente transportsystemen. Ook interessant is de ‘glazen fabriek’ van Volkswagen, net buiten het historische centrum van Dresden. Hier wordt de eGolf gemaakt en is er de VW Business-Incubator waar Nederlandse startups hun idee kunnen pitchen.

Aan de TU Dresden wordt onderzoek gedaan naar Lightweight Engineering and Polymer Technology, speciaal voor nieuwe vormen van mobiliteit. Ook bezoekt de groep de SCABA batterij fabriek in Dresden. In de hoofdstad van Saksen bevindt zich ook het FSD, het instituut in Duitsland dat verantwoordelijk is voor typegoedkeuringen en systeemgoedkeuringen in voertuigen.

De Nederlanders mogen hun bedrijf voorstellen op het Saksische ministerie van Economische Zaken en ze gaan in gesprek met de ‘Stadtwerke’, de gemeentelijke organisatie die verantwoordelijk is voor het opbouwen van de laadinfrastructuur voor stekkerauto’s.

Meer informatie over de bedrijvenmissie

Investeren in de relatie met Duitsland

De bedrijvenmissie wordt onder meer georganiseerd door Edwin Bestebreurtje van FIER Automotive uit Helmond:

Edwin Bestebreurtje: Nederlandse bedrijven worden nu zeer serieus genomen in Beieren

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: