Top 5 – Het positieve jaaroverzicht van Duitsland in 2018

Als je alle jaaroverzichten langs ziet komen, krijg je de indruk dat we bepaald geen fijn 2018 achter de rug hebben. Daarom staat Bettine Marissen stil bij 5 positieve gebeurtenissen uit Duitsland.

Het jaar 2018 was qua nieuws en gebeurtenissen in Duitsland niet voor iedereen positief: de opkomst en het succes van rechts-populisme, de extreme droogte, Angela Merkel die aangeeft dat haar politieke carrière tot einde komt, het Duitse elftal en de Mesut Özil-affaire, aanslagen en natuurrampen.

Om het jaar toch met een goed gevoel af te sluiten staan we stil bij een paar goede berichten uit verschillende hoeken, ‘kurz und knackig’:

Maatschappij – #Wirsindmehr

Als tegenreactie op de gebeurtenissen in Chemnitz (een steekpartij met een dodelijk slachtoffer en de daaropvolgende protesten en klopjacht op mensen met een donkere huidskleur) en de opkomst van rechts-extremisme is de #Wirsindmehr beweging ontstaan. Beginnend met een groot concert van verschillende bekende bands in Chemnitz is het de meest bediscussieerde hashtag in Duitsland. Het staat voor het grote aantal mensen dat zich zorgen maakt en tegen rechts-populisme/extremisme zijn.

Economie – Werkloosheid nog nooit zo laag

De werkloosheid was in Duitsland, sinds de vereniging van Oost- en West-Duitsland, nog nooit zo laag (in november 2018 bij 4,8%). De kansen op een baan waren in Duitsland nog nooit zo groot als nu, vooral de vraag in de bouw en handel is bijzonder hoog. Dit komt mede door de goede conjunctuur in Duitsland, alhoewel deze einde 2018 weer afzwakte en de prognoses voor 2019, vooral met betrekking op de auto-industrie, niet meer zo positief zijn.

Wetenschap – Astro Alex

De Duitse astronaut Alexander Gerst, beter bekend als Astro-Alex, kwam donderdag 20 december na een half jaar in de ruimte op ruimtestation ISS terug op aarde. Hij was de tweede Europeaan ooit die 3 maanden lang het commando op de ISS had. In zijn tijd in de ruimte heeft hij veel lichamelijk onderzoek gedaan naar hoe mensen kunnen overleven in de ruimte. Tijdens zijn verblijf stuurde hij veel foto’s van de aarde, hierop waren onder andere ook de gevolgen van de extreme droogte in Europa te zien.

Milieu – Steenkool en diesel

Op 21 december ging de laatste steenkolenmijn in Duitsland dicht. Het mijnen naar steenkolen moest al jaren sterk gesubsidieerd worden. Dit betekent helaas niet dat er geen stroom door kolen meer wordt opgewekt, na aardolie staat het nog steeds op nummer twee (met geïmporteerde kolen) in de energiewinning in Duitsland. De veel bediscussieerde ‘Kohleausstieg’ is daarmee nog niet in zicht.

Sinds februari dit jaar is het mogelijk voor steden en regio’s om een dieselverbod in te voeren, oude dieselauto’s mogen dan op bepaalde plekken niet meer gebruikt worden. Dit jaar heeft Hamburg het als eerste stad omgezet, meerdere steden volgen in 2019.

Entertainment – Helene Fischer

Een verrassing op de Amerikaanse Forbes-lijst met meest verdienende zangeressen in 2018, op plek 8 (vóór Celine Dione en Britney Spears), met een inkomen van 32 miljoen dollar de Duitse Helene Fischer. In Duitsland bij jong en oud onwijs populair en met een uitverkochte stadiontournee. Ook in Nederland is de Schlager-Star inmiddels populair, zo stond ze in september in een uitverkocht Gelredome in Arnhem.

 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Bettine Marissen

Bettine Marissen uit Emmen (1986) woont meer dan 10 jaar in Berlijn en heeft zich vanuit daar wereldwijd voor maatschappelijke projecten ingezet om zich nu, middels het opzetten van een stichting, meer voor maatschappelijke problemen dicht bij huis in te zetten. Ze schrijft over social entrepreneurship en de 'Dritte Sektor' in Duitsland.