Hoe Nederland voet aan de grond krijgt rond emobility in Duitsland

Hoe zorg je dat je er tussen komt als Nederlandse specialist emobility in Duitsland? De afgelopen jaren investeerden twee consortia (PIB's) van bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheden in de relatie met Duitsland. Deelnemers en Duitse partijen vertellen hoe veelbelovend het begin is.

Om als Nederlandse ondernemer succes te hebben in Duitsland heb je een lange adem nodig, zo klinkt vaak de waarschuwing. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu zag kansen voor bedrijven om hun voorsprong te verzilveren rondom emobility in Duitsland. Hiervoor werden twee PIB’s (Partners in International Business) opgericht, een consortium van bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheid om samen een voet aan de grond te krijgen over de grens.

Nu 3,5 jaar later lopen deze programma’s af en wordt de balans opgemaakt. De PIB’s vormen een veelbelovend begin, maar duurden eigenlijk te kort om echt succes te halen, zeggen zowel penvoerders Henk Meiborg en Edwin Bestebreurtje van de twee programma’s, als ook Mario Fruianu van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarom overleggen de diverse partijen nu in welke vorm ze samen verder willen.

Relaties bouwen rond emobility in Duitsland

Dat Nederlandse bedrijven heel bewust Duitsland opzoeken, is eigenlijk een noodzakelijke stap, zegt Henk Meiborg van het PIB-programma ‘e-mobiliteit van Amsterdam naar Berlijn’. “Als we niet samenwerken, gaan de Duitse fabrikanten het op hun eigen manier doen. Dan kunnen we alles wat we in Nederland hebben opgebouwd aan voorsprong wel weggooien.”

Henk Meiborg

Penvoerder van het PIB-programma ‘e-mobiliteit van Amsterdam naar Berlijn’

Eigenlijk zijn 3,5 jaar te kort om echt te bereiken wat je wilt, toch is penvoerder Edwin Bestebreurtje van PIB E-Mobility Partners Zuid- en West-Duitsland behoorlijk tevreden. “Leden van ons hebben inmiddels vestigingen geopend in Duitsland en doen er zaken. Dat is een heel behoorlijk resultaat. Maar er is nog veel meer mogelijk wanneer we langer doorgaan.”

Edwin Bestebreurtje

Penvoerder PIB E-Mobility Partners Zuid- en West-Duitsland en partner bij FIER Automotive uit Helmond

Ook projectmanager Duurzame mobiliteit Mario Fruianu van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is blij met de resultaten en beseft tegelijk dat het nog niet voldoende is. Hij legt uit hoe de PIB-programma’s destijds zijn begonnen.

Mario Fruianu

Projectmanager Duurzame mobiliteit Ministerie Infrastructuur en Milieu

Nederlandse PIB’s inspireren Duitse experts

Dankzij de PIB-programma’s hebben de Nederlandse partijen inmiddels goede contacten opgedaan binnen de sector in Duitsland. Zo is projectleider ICT emobility Peter Wüstnienhaus van het DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) uit Keulen tijdens een handelsreis onder de indruk geraakt van de Nederlandse aanpak. “Terwijl Duitsland nog over aannames praat, hebben de Nederlanders het al uitgeprobeerd. Dat lijkt goed te werken.”

Peter Wüstnienhaus

Projectleider ICT emobility DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)

De Duitse overheid stelt inmiddels miljoenen euro’s beschikbaar voor het uitbouwen van de laadinfrastructuur. Dominique Sévin gaat daar als programmamanager Laadinfrastructuur van subsidieverstrekker NOW GmbH over. Ook hij is erg te spreken over de Nederlandse aanpak. “Nederlanders hebben al een werkend verdienmodel opgezet rond laadpalen, dat missen we in Duitsland nog.”

Dominique Sévin

Programmamanager Laadinfrastructuur NOW GmbH

 

Om te voorkomen dat straks alle verschillende systemen langs elkaar heen werken, zet Sven Gröning van de technische universiteit in Dortmund in voor interoperabiliteit. Samenwerking tussen Nederland en Duitsland is noodzakelijk, zegt hij. “Het is geen Duits probleem, geen Nederlands probleem, het is een internationaal probleem waar we samen een oplossing voor moeten vinden.”

Sven Gröning

Wetenschappelijke medewerker TU Dortmund elektromobiliteit en CTO Verisco

Meer mobility

Volg ons dossier rond mobiliteit tussen Nederland en Duitsland. Een belangrijk thema hierin is emobility in Duitsland.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.