Podcast – Welke toekomst de Nederlandse chipmaker NXP ziet in de Duitse autoindustrie

In dezelfde week dat de overname van de Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm afketste, treffen we Maurice Geraets in Berlijn. De directeur van NXP Nederland vertelt in de podcast hoe zijn bedrijf een steeds grotere rol speelt in de Duitse autoindustrie.
NXP

Al sinds 2016 aasde de Amerikaanse chipmaker Qualcomm op de Nederlandse branchegenoot NXP. Maar donderdagmorgen werd bekend dat de Chinese toezichthouder geen toestemming heeft gegeven voor de fusie. Betrokkenen denken dat dit te maken heeft met de handelsoorlog tussen de VS en China.

Het bedrijf uit Eindhoven is de vroegere chipdivisie van Philips en groeide uit tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. In elke moderne auto zitten gemiddeld 100 chips van NXP, meestal gefabriceerd in de fabriek in Nijmegen, vertelt Maurice Geraets. De directeur New Business van de afdeling Nederland is daarmee een erg belangrijke toeleverancier voor onder meer de Duitse autoindustrie.

Voor alle trends in de autoindustrie levert NXP technologie

Duitslandnieuws spreekt hem een paar dagen voordat bekend is dat de overname door Qualcomm niet doorgaat. Los van die overname ziet Geraets de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. In zo’n beetje alle trends in mobiliteit worden chips alleen nog maar belangrijker. “Je ziet drie grote trends: auto’s worden verbonden met elkaar, ze worden elektrisch en ze gaan steeds autonomer rijden. Voor al die trends leveren we technologie.”

Bij NXP werken meer dan 45.000 werknemers in 35 verschillende landen. In Nederland heeft het bedrijf 2.400 werknemers, waarvan 1.700 in Nijmegen en 700 in Eindhoven.

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/nxp

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.