5 Tips om te beginnen met beleggen in Duitsland

Volkswagen, Adidas, Siemens, BMW, dat is slechts een kleine selectie van financieel ijzersterke bedrijven die genoteerd zijn op de Duitse DAX beurs. Klinkt fantastisch, maar hoe begin je nu met beleggen in Duitsland?

De Duitse aandelenmarkt biedt voor de beginnende belegger enorm veel kansen om winst te maken. Maar hoe maximaliseer je je rendement terwijl je het risico zo laag mogelijk houdt? Hieronder 5 handige tips om te beginnen met beleggen in Duitsland.

1. Begin met fictief aandelen te kopen

Je hoeft niet altijd je meteen je eigen geld op het spel te zetten om te kunnen beleggen, er zijn namelijk talloze manieren om te oefenen met het handelen in aandelen. De krant FAZ (Frankfurter Allgemeiner Zeitung) heeft een beursspel, het zogenaamde Börsenspiel. Daarnaast heeft de beleggingssite Plus500 een gratis demo.

Dit zijn ontzettend handige platforms waarmee je op een eenvoudige manier de eerste stappen kunt zetten. Je gaat aan de slag met een mooi startkapitaal, hebt toegang tot realtime marktinformatie over Duitsland en kunt je geld investeren in aandelen, fondsen en allerlei andere beleggingsinstrumenten. Alles wat je nodig hebt om je beleggingskennis een echte boost te geven.

Mocht Duits nog lastig zijn en beleg je liever eerst in Nederland, dan zijn er ook genoeg beursspellen in je eigen taal. Waaronder het RTL Z Beursspel en het IEX Beursspel.

2. Zorg voor spreiding

Het is voor een beginnende belegger ontzettend belangrijk om na te denken over risicomanagement. Dit houdt voornamelijk in dat je aandelen koopt uit zoveel mogelijk verschillende sectoren. Door dit toe te passen dek je jezelf in voor grote koersdalingen binnen specifieke branches.

Om je een idee te geven, je koopt dan bijvoorbeeld aandelen van ThyssenKrupp (Staalindustrie), Deutsche Bank (Financiële dienstverlening), BMW (Auto’s/Motorfietsen), Adidas AG (Sportartikelen), Infineon Technologies AG (Elektronica), SAP (Software) en Vonovia (Vastgoed), zodoende heb je een perfecte spreiding van je portefeuille.

3. Zorg voor buffers

Omdat het lopen van risico’s onvermijdelijk is bij beleggen, is het cruciaal dat je gaat beleggen met geld wat je kunt missen. Zorg er daarom altijd voor dat je een buffer hebt die groot genoeg is om op terug te vallen bij financiële tegenslagen.

4. Hou de risk/reward ratio in de gaten

Als belegger wil je maximale winst en zo min mogelijk risico. Daarom is deze verhouding of ’ratio’ tussen risk (risico) en reward (beloning) erg belangrijk om in de gaten te houden.

Bijvoorbeeld, je schaft een aandeel van Deutsche Bank aan op 11 euro en verwacht dat deze naar 14 euro kan stijgen. Je wilt het aandeel op die prijspositie het liefst verkopen. De potentiële winst is dan dus 3 euro. Wanneer je deze positie hebt ingenomen, stel je in dat je het aandeel wilt verkopen wanneer de prijs onder de 10 euro komt. Dit word ‘stoploss’ genoemd en zorgt ervoor dat je niet veel kunt verliezen. Uiteindelijk is je maximale verlies 1 euro en dat betekent dat je risk/reward ratio 1:3 is.

Hierdoor zorg je ervoor dat je veel meer kunt winnen dan dat je kunt verliezen en dat is de essentie van succesvol beleggen.

5. Volg het financiële nieuws om te beleggen in Duitsland

Je moet je wel realiseren dat het kopen van een aandeel een wel overwogen keuze hoort te zijn op basis van betrouwbare informatie. Deutsche Bank komt met kwartaalcijfers? Heel interessant om in te stappen vanwege een mogelijke koerssprong bij dusdanige mededelingen.

Waar vind je dit soort informatie?  Om een voorsprong te creëren is het een slimme zet om regelmatig sites zoals dax-indices.com te bezoeken voor de beste Duitse nieuwsberichten.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto