Blockchain, ehealth en smart cities op re:publica 2018 in Berlijn

Onder de conferenties in Duitsland geldt re:publica in Berlijn als één van de meest hippe events. Van 2 tot 4 mei staan veelbesproken thema's zoals blockchain, ehealth en smart cities op het programma.

De komende re:publica in Berlijn vindt plaats van 2 tot 4 mei. Het event geldt inmiddels wereldwijd tot de meest toonaangevende conferenties met thema’s rondom de digitale maatschappij. In 2007 begon het met zo’n 700 bloggers, inmiddels is de ‘maatschappijconferentie’ uitgegroeid naar 9.000 deelnemers vorig jaar. Er wordt gedebatteerd over hoe de digitale wereld zich verder ontwikkelt en hoe er met de gevolgen daarvan kan worden omgegaan.

Wat ooit begon als een bijeenkomst voor bloggers is inmiddels een mix geworden uit activisten, kunstenaars, wetenschappers, hackers, ondernemers, ngo’s, journalisten, bloggers, marketingexperts en veel meer. De bedoeling is dat hierdoor een uitwisseling op gang komt tussen de werelden van beleidsmakers, digitale marketing, technologie, de maatschappij en de cultuursector.

Blockchain, ehealth en smart cities op re:publica

Afgelopen jaar waren er 1.030 sprekers uit 65 landen, wat goed is voor 500 uur aan programma-uren op 20 bühnes. Zeker 47% van de sprekers was vrouwelijk. De bezoekers kwamen uit 71 landen, en er kwamen 800 journalisten op af.

Bij re:publica horen verschillende thema’s. Zo staat dit jaar voor de vijfde maal het topic Global Innovation Gathering (GIG) op het programma. Er wordt sinds 2016 nagedacht over wat er met de vluchtelingencrisis kan worden gedaan. In datzelfde jaar kwam ook ‘virtual reality’ op, net als fashion tech. Andere voorbeelden van onderwerpen zijn: Netzpolitik, Immersive Art, Hate It, re:learn, re:health, Call It Work, re:think Mobility, Law Lab, FinTech, Smart City en nog veel meer.

Bekijk de aftermovie van 2017:

De afgelopen jaren trok het event al bekende sprekers uit Nederland zoals toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes en professor Saskia Sassen van Columbia University. Andere beroemde sprekers zijn bijvoorbeeld journalist Jeff Jarvis (foto).

Programma

Een belangrijk thema dit jaar is hoe innovaties in de Duitse gezondheidszorg kunnen worden omgezet. Een onderwerp waar veel Nederlandse bedrijven tegenaan lopen wanneer ze de Duitse markt op willen. De verschillende subthema’s zijn hier te vinden.

Ook interessant voor Nederlanders is het topic Smart Cities, omdat hier veel bedrijven uit Nederland wereldwijd innovatieve oplossingen voor aanbieden. De verschillende subthema’s zijn hier te vinden.

Tekenend voor re:publica is het thema Tech for Good, over hoe je technologie kunt inzetten voor de ‘goede zaak’. De verschillende subthema’s zijn hier te vinden.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.