Wat de nieuwe eisen voor winterbanden in Duitsland betekenen

Wie in Duitsland met winters weer de weg op wil, is verplicht om met winterbanden te rijden. Maar wat betekenen de nieuwe regels voor Nederlandse automobilisten?

Of het nu is omdat je dicht bij de grens woont, op wintersport gaat, of gewoon vaak voor zaken in Duitsland moet zijn, we moeten het sowieso hebben over winterbanden. In Nederland niet verplicht, maar in Duitsland wel bij winterse omstandigheden. Niet bepaald een goedkope aangelegenheid, dus daarom is het goed om te weten welke regels er in Duitsland gelden.

Winterbanden met sneeuwvlokje verplicht

Voor veel automobilisten volstaat nu nog een M+S-band (modder en sneeuw). Maar per 1 januari 2018 gaan er in Duitsland nieuwe regels in, waarbij is bepaald dat dit type niet meer wordt gezien als een volwaardige winterband. Vanaf na de jaarwisseling gelden allen types met het Alpine-symbool als echte winterband.

Dat betekent niet dat bestuurders direct nieuwe banden moeten aanschaffen. Wie de M+S-band voor 1 januari 2018 heeft gekocht, mag deze gebruiken tot 30 september 2024. Wie vanaf 2018 een winterband koopt, moet er wel eentje aanschaffen met een sneeuwvloksymbool.

Verder speelt in Duitsland de discussie of de minimale profieldiepte moet worden bijgesteld van 1,6 millimeter naar 4 millimeter. Een beslissing hierover is nog niet gevallen.

Boete en winteruitrusting

Wanneer je gesnapt wordt met het rijden op ongeschikte banden, loop je minimaal kans op 60 euro boete en 1 strafpunt in volgens het Duitse systeem. Heb je ook nog eens hinder veroorzaakt, dan loopt de boete op naar 80 euro.

Verder verwacht Duitsland dat je auto voorbereid is op winters weer. Dat betekent dat je naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen voor besneeuwde bergweggetjes ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet hebben zitten. Mocht je worden aangehouden en de auto voldoet niet aan de eisen die betrekking hebben op de weersomstandigheden, dan kan je een boete krijgen.

Deel je verhaal

Ben je wel eens gecontroleerd op winterbanden, heb je wel eens een boete gekregen omdat je auto onvoldoende voor de winter was uitgerust of heb je hele andere ervaringen tijdens winterse omstandigheden in Duitsland?

We zijn benieuwd, deel je verhaal via:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.


 
Pop Up WordPress Plugin