
De EVS30 (Electric Vehicle Symposium & Exhibition) is hét belangrijkste symposium ter wereld over elektromobiliteit en het ecosysteem daar omheen. Elke twee jaar organiseert een andere stad het event. Amsterdam was ook in de running, maar Stuttgart wist het symposium binnen te halen.
Voor Nederlandse regio’s zoals Noord-Brabant en Amsterdam-Utrecht een belangrijke plek om topmensen uit het bedrijfsleven en de overheid te treffen. Voor het consulaat-generaal in München dan ook een uitgelezen kans om een speciale ‘Policy Talk’ te organiseren op het Holland-paviljoen. Hier spreken onder meer:
- Minister Winfried Hermann (Verkeersminister Baden-Württemberg)
- Anne-Marie Spierings (Gedeputeerde Noord-Brabant)
- Prof. dr. Henning Kagermann (voorzitter Nationale Plattform Elektromobilität)
- Drs. Bert Klerk (President Formule E-Team)
Ze discussiëren samen over laadinfrastructuur, de toepassing hiervan in Europa, samenwerking tussen Nederland en Duitsland en publiek-private samenwerkingen.
EVS30 past in Duitsland-strategie
Het past binnen de strategie van de Nederlandse overheid en bedrijven om een voet aan de grond te krijgen in Duitsland. Hoewel Nederland voorop loopt rond elektrisch rijden en het aanleggen van laadinfrastructuur, betekent die nog niet dat Duitse regio’s of steden direct in de rij staan om de Nederlandse aanpak over te nemen.
Dat is de reden voor bijvoorbeeld provincie Noord-Brabant sinds enkele jaren diverse handelsreizen richting Zuid-Duitsland organiseert, ook de steden Amsterdam en Utrecht zijn daarmee begonnen. Zo werden afgelopen voorjaar de in het Duits vertaalde protocollen voor laadinfrastructuur overhandigd aan de stad München.
Duitsers warm maken voor Nederlandse oplossingen
Verstedelijking geldt als één van de grootste uitdagingen voor Europa. Diverse rekenmodellen verwachten een toename van mobiliteit van 260% in 2050. Tegelijk hangt grote steden dieselverboden boven het hoofd om te kunnen voldoen aan de uitstootnormen zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.
Met name dit laatste thema houdt Duitsland de laatste maanden erg bezig. Waar bij de oosterburen 34.000 elektrische voertuigen rond rijden, zijn dat er in Nederland nu al 100.000. Ook staan er in Nederland met 30.000 veel meer openbare laadpalen dan in Duitsland: 7.500.
De Nederlanders hopen de Duitsers warm te maken voor hun oplossingen, wat veel extra orders voor het bedrijfsleven zou opleveren.
Nederlandse innovaties
In totaal staan er 9 Nederlandse bedrijven en instellingen op de Expo. Zo toont het Nederlandse Amber Mobility hoe zelfrijdende deelauto’s zelfstandig de weg op kunnen. Ook de studenten van TU Eindhoven komen met hun op mierenzuur aangedreven stadsbus naar Zuid-Duitsland. Verder is zonne-auto Stella Vie te bewonderen.
Hoe de Nederlandse fietscultuur Daimler-stad Stuttgart moet veranderen
Baerte de Brey: stad München erg geïnteresseerd in Nederlandse aanpak