Beierse ingangen goud waard voor Dutch Design

Met directeur Silke Claus van bayern design en directeur design bij BMW Adrian van Hooydonk heeft de Nederlandse designsector warme contacten in Beieren. Claus bezocht de Dutch Design Week en ontmoette in februari nog de handelsdelegatie uit Amsterdam en Utrecht. Ze zit samen met Van Hooydonk in de adviescommissie van Duitslands grootste designevent Munich Creative Business Week dat komende zaterdag begint.

De Munich Creative Business Week (MCBW) van 4 tot 12 maart is het grootste designevent van Duitsland. Hier komt zowel de designbranche, het bedrijfsleven als een algemeen publiek van geïnteresseerden samen.

De beurs in München bestaat uit vele tientallen exposities, workshops, conferenties en demonstraties. In 9 dagen werden 191 events georganiseerd en kwamen 61.000 bezoekers naar de Beierse hoofdstad.

Dit jaar is Korea partnerland en krijgt Landkreis Miesbach als partnerregio extra aandacht.

Florian Pfeffer

Een belangrijke spreker is Florian Pfeffer, hij is partner bij designbureau one/one met vestigingen in Bremen, Berlijn en Amsterdam. Hij gaf de afgelopen jaar designles aan hogescholen in Libanon, de VS, Nederland en Duitsland.

In 2016 heeft hij samen met Friederike Pfeffer het slowfashionlabel Woollaa.com opgericht. Dat is een breimachine die is aangesloten op internet. Met het label willen de ontwerpers de verhoudingen tussen designers, consumenten en producenten en de bijbehorende businessmodellen opnieuw vormgeven.

Nederland was partner in 2016

Een jaar geleden was Nederland partnerland. Het trok topdesigners als Marcel Wanders en Adrian van Hooydonk die als directeur design van autofabrikant BMW een brug kon slaan tussen Nederland en Beieren.

Verder exposeerde Dirk Vander Kooij op uitnodiging van Ingo Mauer zijn werk in München.

Beierse delegatie naar Dutch Design Week

Een van de gevolgen van het partnerschap van Nederland op de MCBW in 2016 was dat directeur Silke Claus van bayern design op uitnodiging van de Nederlandse regering in oktober een inspiratiereis maakte langs Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam tijdens de Dutch Design Week.

De Duitse delegatie bestond uit onder andere Kurt Kapp, de tweede man achter de wethouder van werkgelegenheid en economie van de stad München en Alexander Fortunato van de handelskamer van Nürnberg für Mittelfranken.

Silke Klaus zit samen met Adrian van Hooydonk in de adviescommissie voor de MCBW. In 2014 was ze te gast op het Holland-paviljoen op de Hannover Messe.

Bekijk het interview:

Samenwerking München en Amsterdam

Na het Duitse bezoek aan Nederland, volgt in februari een economische missie van de steden Amsterdam en Utrecht naar Beieren. Daarbij zetten de Amsterdamse locoburgemeester Pieter Litjens en wethouder Josef Schmidt van München hun handtekening onder een intentie tot samenwerking op het gebied van de creatieve industrie. Hierin werd vastgelegd dat de creatieve industrie in Amsterdam en München de komende drie jaar kennis zal uitwisselen rond het oplossen van grootstedelijke problemen. Ook Silke Claus was hierbij aanwezig.

Lees ook:

Adrian van Hooydonk: Liefde voor kwaliteit verbindt Nederland met Beieren

Hoeveel hebben Dutch Design en Beieren eigenlijk met elkaar te maken? Lees het interview van Duitslandnieuws met BMW-topdesigner Adrian van Hooydonk. Hij ziet het de wil om constant veranderen zonder je traditie te verliezen terug in beide regio’s. “We hebben veel gemeen. We houden van originele oplossingen en zijn zelden tevreden.”

Duitsland staat niet te springen om vrijzinnig Dutch Design

Toch moeten Nederlandse ontwerpers oppassen als ze in Duitsland aan de slag willen. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en zou ook voor mode, design en architectuur de juiste markt moeten zijn. In de praktijk blijkt dat nogal eens tegen te vallen, vertellen ervaringsdeskundigen. Als het om design gaat is Duitsland behoudend en zit daarom niet altijd te wachten op het vrijzinnige, humoristische Nederlandse design.

Deel je verhaal

Werk je zelf als designer in Duitsland?

  • Deel je verhaal met Duitslandnieuws: redactie@duitslandnieuws.nl
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.