Moeten we willen dealen met een dictator? 

We zijn druk met onze verkiezingen, het gedrag van Donald Trump en de hobbies van Patricia Paay. Maar moeten we ons niet een beetje drukker maken om onze zuidflank?

Heeft u 16 april al op de radar? Vast niet, want u bent waarschijnlijk bezig met de verkiezingen in Nederland, of het gedrag van de Amerikaanse president Trump. En wellicht haalt een ranzige voorstelling van Patricia Paay ook nog uw bubbel. Kortom, u heeft wel wat anders te doen dan bezig te zijn met april. Toch is die zondag belangrijk voor uw veiligheid, uw vakantiebestemming en de uitbater van uw Turkse buurtsuper.

Gleichschaltung

Op 16 april gaan de Turken naar de stembus voor een referendum gericht op het ontmantelen van de democratie in Turkije. Kort door de bocht gesteld gaat het erom of president Erdogan zich defacto dictator kan noemen, of dat de bevolking daar geen zin in heeft.

U begrijpt dat de kansen op een ‘nee’ beperkt zijn in een land waar tientallen mensen dagelijks zonder proces worden opgesloten. De regering vervolgt journalisten en heeft wereldwijd een kliksysteem opgetuigd dat tegenstanders in kaart brengt en intimideert. In Nederland en Duitsland woonachtige Turken kunnen niet vrijelijk hun mening geven over president Erdogan, zonder dat hun familie in Turkije gevaar loopt.

Frau Merkel Kasner maakt zich in ieder geval zorgen over de situatie in Turkije. Ze heeft Erdogan daarop aangesproken en vraagt de OVSE het referendum te controleren.

Wil de echte dictator opstaan?

We vergelijken Donald Trump in iedere talkshow met Hitler, maar we moeten ons realiseren dat Erdogan echt werk maakt van de implementatie van het nazi-gedachtegoed. Die Turkse dictator geeft straks eenzijdig invulling aan de vluchtelingendeal, is de baas over het grootste Europese leger binnen de NAVO en wil delen van Syrië annexeren.

Als we Poetin en Trump niet zien zitten, moeten we dan wel zaken willen doen met de dictator Erdogan?

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Roy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen.

Twitter: @royalty
Contact: roy.van.veen@tothem.co
Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/