Leon Joore: Chemiesector in Oost-Duitsland is ’top of the bill’

Nederlandse ondernemers uit de chemiesector zijn tijdens het koninklijk bezoek onder de indruk geraakt van de kwaliteit van de Oost-Duitse bedrijven. Ook het onderling delen van ervaringen heeft goed uitgepakt. Leon Joore uit het Brabantse Raamsdonk vertelt wat het concreet voor zijn bedrijf Millvision betekent.

Innovatie-directeur Leon Joore van Millvision uit Raamsdonk was vorige week mee op pad met het werkbezoek van het koninklijk paar aan Oost-Duitsland.

Zijn bedrijf maakt onder meer toepassingen voor papierapplicaties en natuurvezels met biopolymeren. Dit wordt gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld bloempotten zodat planten in de koude grond kunnen groeien en walsbeschoeiingen.

Op zoek naar Oost-Duitse partners

Waarom ben je meegegaan met het koninklijk bezoek aan Oost-Duitsland?

We zoeken nieuwe partners in Oost-Duitsland die ons kunnen complementeren in het productieproces. Ook zijn we op zoek naar regionale partijen die ons kunnen helpen bij onze afzet.

Hoe heb je je voorbereid?

We zijn een klein bedrijf, dus dan heb je partners nodig. Dan denk je als eerste aan Duitsland als buurman met een groot achterland. Bovendien heb ik 5 jaar lang in Beieren een bedrijf gehad, en ik heb altijd erg goede ervaringen met Duitsers.

Waarom zoek je speciaal in Oost-Duitsland partners?

Na de Wende is juist in deze regio veel energie en kennis gestoken. De kennis en het equipement binnen de chemiesector in de voormalige DDR is echt de top of the bill. Dus met een Nederlandse handelsgeest kom je daar automatisch terecht.

Leon Joore (links) in gesprek met Duitse branchegenoten. Foto: Duitslandnieuws

Wat was vooraf je verwachting van de handelsmissie?

Ik wilde vooral mijn oriëntatie op Duitsland verfrissen. Ik had al wel enkele contacten met de universiteit in Dresden, maar het is goed om diverse banden aan te halen.

Bijvangst

Kwamen de verwachtingen uit?

Ja, we hebben in Weimar chemiebedrijven bezocht, die zijn echt top of the bill. Wat erg waardevol bleek was de matchmaking vooraf. Je kon je inschrijven op het kort ontmoeten van enkele bedrijven waarmee je dan 20 minuten echt de diepte in kon gaan. Dat heeft goed gewerkt, want we zijn nu bezig met het plannen van vervolgafspraken. Dit is me zeer goed bevallen, omdat we hierdoor ook nog een mooie bijvangst hebben gedaan.

Vertel!

Je zit toch een aantal dagen met 30 tot 35 mkb’ers uit de Nederlandse bio chemistry in de bus, mensen die je anders niet of nauwelijks spreekt. Je zit steeds naast iemand anders en daar heb ik ook goede contacten en ideeën opgedaan. Je hebt echt ‘quality time’ samen, de eerste afspraken met Nederlandse bedrijven staan al.

De Koning houdt je scherp

Hoe gaat u nu verder?

Ik ben nu alle verzamelde visitekaartjes één voor één aan het langsgaan. Ik heb een verslag gemaakt en dit intern aan mijn collega’s gepresenteerd. Deze week zijn we druk met het inplannen van de vervolgafspraken. Een Oost-Duits bedrijf heeft bijvoorbeeld een vestiging niet ver van de Nederlandse grens, daar ontmoeten we elkaar binnenkort weer.

Heeft het zin dat het koninklijk paar meegaat bij de handelsmissie?

Ja, daar ben ik erg enthousiast over. Door hen staan we als ondernemers wel op scherp, en de Duitsers ook. Dat haalt aan beide kanten het beste in ons naar boven. Met het koninklijk bezoek zeg je tegen Duitsland: we vinden dit heel belangrijk. ‘Made in Holland’ is meer dan een tulp. Het koninklijk paar doet dit ook heel goed, ze komen heel professioneel, sportief en vlot over.

De Koning schoof ook bij uw tafel aan, hoe ging dat?

Hij stelde hele inhoudelijke en concrete vragen, hij wilde echt begrijpen waar we mee bezig zijn. Die interesse komt goed over op de Duitsers die daarbij aanwezig waren.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Bertus Bouwman (1986) laat het liefst het Duitsland zien dat je nog niet kent. Hij schrijft voor Duitslandnieuws over ondernemen, politiek en cultuur.