Energie en chemie centraal bij werkbezoek Nederlands koningspaar aan Oost-Duitsland

Op de derde dag van het werkbezoek aan Oost-Duitsland bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de energiebeurs EEX, Plattenbau-wijk Grünau, startups en de handelsmissie chemie in Leipzig. De dag wordt afgesloten in Lutherstadt-Wittenberg. Duitslandnieuws is er bij.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen deze week alweer hun vijfde werkbezoek aan Duitsland. In Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen draait het om watermanagement, fotonica en semiconductors chemie en de reformatie.

Donderdag 9 februari

18:30 uur

Gesprek en diner met premier Haseloff van Saksen-Anhalt.

16:25 uur 

Het koningspaar bezoekt de beroemde Slotkerk van Wittenberg waar kerkhervormer Martin Luther zijn 95 stellingen op de deur spijkerde, dit jaar 500 jaar geleden. Minister-president Haseloff (CDU) van Saksen-Anhalt is hierbij aanwezig.

14:10 uur 

De handelsmissie Chemie is bijeen in de Leipziger KUBUS. Hier hebben 60 Nederlandse en Duitse experts zich verzameld om te praten over verduurzaming in de sector. Nederlandse en Duitse partijen ondertekenen een intentieverklaring om samen te werken.

12:00 uur

Lunch in het Alte Rathaus van Leipzig met minister-president Tillich van Saksen (CDU).

10:45 uur

In de voormalige kantoenspinnerij Spinlab in Leipzig ontmoet het koningspaar startups. Ze vertellen over ondernemen in Oost-Duitsland. Ook is er een rol voor Dutchbasecamp, een netwerk van Nederlandse jonge ondernemers.

 

09:50 uur

Het koningspaar bezoekt Leipzig-Grünau, een van de grootste Plattenbau-wijken uit de voormalige DDR.

08.45 uur

De dag begint met een bezoek aan de European Energy Exchange (EEX), de grootste energiebeurs van Europa. Onder meer elektriciteit, aardgas, kolen en CO2-certificaten worden hier verhandeld. De Nederlandse netbeheerder Tennet spreekt hier over de gevolgen van de Energiewende.

Woensdag 8 februari

Het koninklijk paar bezoekt vandaag de Alte Synagoge in Erfurt, maken een stadswandeling over onder meer de Krämerbrücke, herdenken daarna de holocaust in voormalig concentratiekamp Buchenwald en bezichtigen vervolgens de Anna Amalia Bibiliothek in Weimar. ’s Middags bezoeken ze de handelsmissie HTSM en volgt er een trade dinner in Leipzig.

Ook in de Duitse media is aandacht voor het werkbezoek

6% naar Oost-Duitsland

Derk Marseille op BNR over waarom maar 6% van de Nederlandse export op Duitsland voor het oosten bestemd is:

Bescherming tegen hoogwater belangrijk thema

Lees ook:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.