400 Nederlandse ondernemers op tuinbouwbeurs IPM Essen

Nederland is dit jaar partnerland op de IPM in Essen, wereldwijd de belangrijkste vakbeurs voor de tuinbouw en sierteelt. Maar liefst een kwart van de beurs wordt ingenomen door de ruim 400 Nederlandse ondernemers. Duitsers kochten afgelopen jaar alleen al voor 119 miljoen euro aan bollen in Nederland.

De consumentenbeurs de Grüne Woche in Berlijn zit er na dit weekend op. De vakbeurs voor de tuinbouw- en sierteeltsector IPM in Essen beleeft vrijdag zijn laatste dag. Daarna volgen nog levensmiddelenbeurs Fruit Logistica (8-10 februari) eveneens in de Duitse hoofdstad en de biologische vakbeurs Biofach in Neurenberg (15-18 februari).

Duitsland belangrijkste markt

Nederlandse ondernemers staan al 30 jaar op de IPM. Dit jaar staat Nederland voor het eerst centraal als partnerland. Op de tuinbouw- en sierteeltbeurs staan 1.600 exposanten uit 50 landen. Maar liefst een kwart (400) van hen komt uit Nederland, de helft is Duits. De andere landen vertegenwoordigen de resterende 25%. Zo’n 60% van de bezoekers komt uit Duitsland zelf. De beurs trekt ook bezoekers uit Azië (10%) en de Verenigde Staten (6%).

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland als het gaat om de exportwaarde van sierteeltproducten inclusief bollen en bomen, die bijna 1,5 miljard euro bedraagt. Duitse bedrijven namen vorig jaar voor 119 miljoen euro bollen af bij Nederlandse ondernemers. En Duitsland is als exportmarkt ook belangrijk voor de boomkwekers: bijna 400 miljoen euro.

Omdat Nederland partnerland was werd de beurs dinsdag geopend met de landbouwminister van Noordrijn-Westfalen Johannes Remmel (Groenen), de burgemeester van Essen Thomas Kufen en de Nederlandse ambassadeur Monique van Daalen.

Tuinbouwforum

Naast de beurs vond een Duits-Nederlands tuinbouwforum plaats over hoe de tuinbouwsector kan inspelen op de verstedelijking. Diverse wetenschappers en trendwatchers uit beide landen gaven hun visie over waar zij kansen zien.

Duits-Nederlands tuinbouwforum. Foto: Holland Horti International

 

Foto: Jochem Wolthuis

 

 

IPM Essen in Nederlandse tweets

 

https://twitter.com/DeLiesvelden/status/824876757136191490

 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.