Honorair consul Alexander Fackelmann: Nederland en Beieren doen veel te weinig met elkaar

Alexander Fackelmann heeft een missie. De honorair consul voor de regio Neurenberg is er van overtuigd dat Nederland en Beieren veel meer samen kunnen bereiken als ze elkaar beter zouden kennen. "De vanzelfsprekende band is er nog niet, daar moeten we hard aan werken."

Alexander Fackelmann is sinds vier jaar honorair consul voor Nederland in de regio Neurenberg. In Duitsland is hij vooral bekend als de topman van familiebedrijf Fackelmann uit het nabijgelegen Hersbruck. De fabrikant maakt meubels en accessoires voor in de keuken tot aan de badkamer. “De ambassade zocht iemand met goede economische banden in de regio, die heb ik.”

Fackelmann exporteert ook naar Nederland, maar dat is niet de reden waarom hij ‘ja’ zei op het verzoek van de Nederlanders voor de erefunctie. “Ik ben vooral een overtuigd Europeaan en voor mij is het ook een manier om mooie nieuwe contacten op te doen. Ministers, hoge ambtenaren en veel ondernemers. Samen moeten we de onderlinge banden versterken.”

Nederland is ver weg

Nederlanders zijn geweldige kooplui, zegt hij. “Dat weten we hier wel. Maar jullie zijn zoveel meer dan alleen maar bloemen, kaas en landbouw.” Sinds hij honorair consul is, heeft hij een andere kant van Nederland ontdekt. “Hightech en internet, daar is Nederland goed in. En dat past zeer goed bij Beieren en onze slogan ‘Laptop und Lederhosen‘. Zeker op online gebied is Nederland Duitsland een paar stappen vooruit, maar hier in Beieren zijn we digitaal ook goed bezig.”

Toch voelt Nederland ver weg in Beieren, merkt Fackelmann tot zijn spijt. “Kijk, de Keulenaren en de Düsseldorfers. Die spreken voor ons gevoel hier bijna Nederlands!” Om Beieren een beetje te begrijpen moeten Nederlanders beseffen dat ze dichtbij het Habsburgse rijk komen, wanneer ze in de Freistaat op pad zijn. “Ik ook, ik ben een echte zuiderling. Ik had mijn blik altijd eerder gericht op Oostenrijk en Italië. Zo’n vanzelfsprekende band hebben we nog niet met Nederland.”

Koning brengt euforie

Toch passen Beieren en Nederland bijzonder goed bij elkaar, vindt de ondernemer. “Daar valt nog veel in te halen.” Daarom was de handelsmissie met koning Willem-Alexander en koningin Máxima afgelopen voorjaar een belangrijke stap in de goede richting, zegt hij. “Dat was klasse. Het bezoek heeft veel euforie naar Beieren gebracht. Het heeft hier zichtbaar veel sympathie gewekt. Sindsdien gebeurt er iets.”

En dat moet ook, vindt Fackelmann. Nu nog doet Nederland verreweg de meeste zaken in Noordrijn-Westfalen. Terwijl hij verder wil gaan met zijn pleidooi over de kansen die Nederland en Beieren laten liggen, valt de telefoonverbinding een paar keer weg. “Je merkt wel dat ik nu niet in Beieren rij”, zegt hij even later lachend. “Wij doen het economisch veel beter dan Noordrijn-Westfalen, dus voor Nederlandse ondernemers loont het om iets verder weg te gaan kijken.”

Vanuit zijn eigen bedrijf kent hij vooral de Nederlandse warenhuizen zoals Blokker en Hema, die zijn spullen in het assortiment hebben. Deze retailers volgt hij op een afstandje. “Zoiets als de Hema vind je nergens ter wereld. Echt uniek. Al zie ik ook dat ze het niet makkelijk hebben.” Andersom zijn veel bedrijven uit zijn regio wereldberoemd. “We hebben hier Adidas en Puma om de hoek. Maar ook extreem veel hightech en medische techniek. Bij de handelsmissie hebben veel bedrijven en instituten uit beide landen elkaar leren kennen.”

Noodzaak voor betere samenwerking

Een hechtere samenwerking tussen Beieren en Nederland is wat Fackelmann betreft noodzakelijk. “Het is geen luxe. Als we niet uitkijken wordt Europa steeds onbeduidender ten opzichte van Azië en de VS. We moeten dus wel meer met elkaar doen.”

Volgens hem geldt dat ook politiek. “We hebben veel gemeenschappelijke belangen in Europa. Allebei hebben we een hekel aan het maken van extra schulden, we zetten beiden in op een solide begroting. Nederland en Duitsland hebben graag de boel op orde, dat moeten we samen verdedigen in Europa.”

Achterlandconferentie

De honorair consul is op 27 oktober spreker tijdens de Hafenhinterland-Konferenz in Neurenberg waar veel Nederlandse partners bij betrokken zijn. Dan ontvangt hij Nederlandse ondernemers en politici, bijvoorbeeld uit Brabant. Hij wil de Nederlanders daar vooral met Beieren bekend maken.

Wat hem betreft moeten Nederland en de Zuid-Duitse deelstaat veel energie steken in die wederzijdse kennismaking. “Intensief netwerken, beurzen en bedrijven bezoeken over en weer. Mij is al opgevallen dat we het hier goed kunnen vinden met de Nederlanders. We houden allebei van gezelligheid en kunnen goed samen lachen.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Bertus Bouwman (1986) laat het liefst het Duitsland zien dat je nog niet kent. Hij schrijft voor Duitslandnieuws over ondernemen, politiek en cultuur.