Top Duitse familiebedrijven deel 2: Boehringer, Schaeffler en Merck

Ze zijn iets minder bekend dan Duitslands familiereuzen als VW, BMW en Lidl. Toch is de tweede helft van de Top 20 minstens zo interessant als de allergrootsten. Wie zijn het, waar zitten ze en hoeveel mensen hebben ze aan het werk? Ze vormen de ruggengraat en banenmotor van de Duitse economie. Toch hebben ze grote moeite om opvolgers te vinden.

Duitsland telt 678 familiebedrijven met een jaaromzet van 300 miljoen euro of meer. De totale jaaromzet van deze familiebedrijven komt op 1,48 biljoen euro. Dat is bijna net zoveel als het BBP van Italië (1,64 biljoen euro in 2015).

Deze cijfers zijn samengesteld door Matchbird, samen met adviesconcern EY en Handelsblatt. In de lijst (2014) zijn bedrijven opgenomen die worden geleid door een persoon of families die minstens 30% van de aandelen bezitten. WirtschaftsWoche actualiseerde de cijfers voor 2015 en kwam met de volgende lijst op basis van jaaromzet:

Top 20 grootste familiebedrijven van Duitsland

Dit zijn de 10 grootste familiebedrijven van Duitsland, deze week de nummers 11 tot 20.

(Scroll voor een overzichtskaart naar onderen)

11: Boehringer Ingelheim

Sector: farmaceutisch
Familie: Boehringer/von Baumbach
Plaats: Ingelheim am Rhein (Rijnland-Palts)
Omzet 2015: 14,8 miljard euro
Medewerkers 2015: 47.500
Sinds: 1885

Boehringer Ingelheimis naar eigen zeggen Duitslands grootste farmaceutisch bedrijf dat zelf onderzoek uitvoert. Wereldwijd is het de grootste farmaceut dat nog volledig in familiebezit is. Het bedrijf is te vinden in Rijnland-Palts, in Ingelheim am Rhein.

12: Schaeffler

Sector: Lagers
Familie: Schaeffler
Plaats: Herzogenaurach (Beieren)
Omzet 2015: 13,2 miljard euro
Medewerkers 2015: 84.200
Sinds: 1946

In september bracht weduwe Maria-Elisabeth Schaeffler delen van het bedrijf naar de beurs. Het stemrecht blijft in handen van moeder en haar zoon Georg Schaeffler. Het bedrijf kwam negatief in het nieuws toen het in de problemen kwam na de overname van bandenfabrikant Continental. Op het moment van de aankoop brak juist de crisis uit en kreeg Schaeffler het erg moeilijk.

13: Merck KGaA

Sector: Farmaceutisch
Familie: Merck
Plaats: Darmstadt (Hessen)
Omzet 2015: 12,8 miljard euro
Medewerkers 2015: 49.600
Sinds: 1668

Het Duitse farmaceutische en chemieconcern heeft zichzelf onlangs een nieuw logo gegeven. Maar de historie van het bedrijf gaat terug tot en met de zeventiende eeuw. Ook het Amerikaanse concern Merck & Co. is te herleiden naar de familie Merck.

14: Oetker-Gruppe

Sector: Gemengd
Familie: Oetker
Plaats: Bielefeld (Noordrijn-Westfalen)
Omzet 2015: 12,2 miljard euro
Medewerkers 2015: 30.800
Sinds: 1891

Bij de Oetker-groep uit Bielefeld horen zo’n 400 bedrijven. Oetker is onder andere actief in levensmiddelen (Dr. Oetker GmbH), bier (Radeberger), wijn en bubbelwijn (Henkell), scheepsvaart (Hamburg Süd) en in de financiële wereld (Bankhaus Lampe).

15: Otto

Sector: Retail
Familie: Otto
Plaats: Hamburg (Hamburg)
Omzet 2015: 12,1 miljard euro
Medewerkers 2015: 49.600
Sinds: 1949

Na het Amerikaanse Amazon is postordergigant inmiddels een van de grootste webwinkels wereldwijd. Zoon Benjamin probeert via een binnen het familiebedrijf opgerichte startup Project Collins de aansluiting te vinden met bedrijven als Zalando.

Beeld: Janneke Koster
Beeld: Janneke Koster

16: Mahle

Sector: Automotive
Familie: Mahle
Plaats: Stuttgart (Baden-Württemberg)
Omzet 2015: 11,5 miljard euro
Medewerkers 2015: 75.600
Sinds: 1920

De toeleverancier van auto-onderdelen uit Stuttgart kan terugkijken op een bijna 100-jarige bedrijfsgeschiedenis en hoort bij de top binnen de branche. Het bedrijf is voor 99,9% in handen van de familiestichting Mahle.

17: Marquard & Bahls

Sector: Mineraalolie
Familie: Weisser
Plaats: Hamburg (Hamburg)
Omzet 2015: 11,1 miljard euro
Medewerkers 2015: 8.700
Sinds: 1947

Het bedrijf houdt zich bezig met de handel in mineraalolie, het tanken van vliegtuigen, maar ook duurzame energie.

18: Würth

Sector: Montagetechniek
Familie: Würth
Plaats: Künzelsau (Baden-Württemberg)
Omzet 2015: 11,0 miljard euro
Medewerkers 2015: 69.000
Sinds: 1945

Heel Duitsland kent het bedrijf als de schroevenfabrikant. Maar het concern heeft zich onder Reinhold Würth, de zoon van de oprichter Adolf Würth, ontwikkeld tot een wereldwijde groothandelaar in bevestigings- en montagetechniek en is intussen in veel meer sectoren actief, zoals hout, metaal, autotechniek, bouw en elektronica.

19: Maxingvest

Sector: Voeding
Familie: Herz
Plaats: Hamburg (Hamburg)
Omzet 2015: 10,1 miljard euro
Medewerkers 2015: 30.000
Sinds: 1949

Onder de holding van Maxingvest zijn koffiehandelaar Tchibo en Nivea-fabrikant Beiersdorf gevestigd. De familie Herz heeft het voor het zeggen in het concern.

20: Liebherr International

Sector: Werktuigbouw, werkvoertuigen
Familie: Liebherr
Plaats: Opgericht in Kirchdorf an der Iller, Baden-Württemberg, hoofdkantoor Bulle, Zwitserland
Omzet 2015: 9,2 miljard euro
Medewerkers 2015: 41.500
Sinds: 1949

De holding is ooit opgericht in Zuid-Duitsland, maar het hoofdkantoor staat inmiddels in Zwitserland. Het familieconcern produceert onder meer bouwmachines, kranen, verkeerstechniek, huishoudelijke apparatuur en beheert hotels.

Steeds minder opvolgers

De absolute top van de familiebedrijven heeft wel voor opvolging gezorgd. Het midden- en kleinbedrijf heeft het veel moeilijker om nieuw bloed te vinden. Maar liefst 620.000 mkb’ers hebben de komende 3 jaar vervanging aan de top nodig, dat is 17% van alle Duitse Mittelständler. Drie jaar geleden lag dat aantal nog op 14%, blijkt uit cijfers van de investeringsbank KfW.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.