Digital health startups zoeken in Berlijn naar Duitse partners

Virtueel medicijnen uittesten op patiënten of digitaal een nauwkeurige zelfdiagnose uitvoeren; meerdere 'digital health startups' uit Nederland pitchten dinsdagavond in Berlijn hun idee om de gezondheidszorg via digitale snelwegen te verbeteren. Het ultieme doel? Een investeerder vinden die helpt de Duitse markt te veroveren.
Jeroen Bos pitcht Logis.P op de Dutch Digital Health Night. Foto: Janneke Koster

“Schiet een beetje op met de overstap naar Duitsland. Er zit hier namelijk een hele lading mensen op zo’n app te wachten”, reageerde een jurylid na de pitch van Logis.P op de Dutch Digital Health Night.

Jeroen Bos, directeur van e-Health startup Logis.P, vindt dat de patiëntvriendelijkheid van ziekenhuizen over het algemeen ver te zoeken is en ontwikkelde daarom een zelfservice-applicatie. Het Universitair Medisch Centrum in Leiden heeft de app vorig jaar als eerste in gebruik genomen. Sindsdien is de onderneming behoorlijk gegroeid; ongeveer 25% van de Nederlandse ziekenhuizen maakt tegenwoordig gebruik van de applicatie.

‘Duitse digitale gezondheidsmarkt zeer conservatief’

De introductie van de toepassing in Duitse ziekenhuizen zal niet zo makkelijk gaan als in Nederland. Bos wijst erop dat het zorgsysteem van Duitsland anders in elkaar steekt dan in Nederland. Bovendien bestempelt hij de Duitse markt als ‘zeer conservatief’. Toch gelooft de ondernemer dat Logis.P kans van slagen heeft in Duitsland; “Vijf jaar geleden was men hier nog niet aan toe, de bereidheid om te veranderen is laag. Nu is dat anders, het systeem staat onder druk.”

Medische simulatie

Ondanks het lovende jurycommentaar behoorde Logis.P met niet tot de finalisten. Daarentegen wist Ronald Nanninga van VirtualMedSchool met zijn verhaal over de medische simulatie game voor professionals – een soort ‘dokter bibber’ voor medici – wel een plaats in de top 3 van pitches te scoren.

De Dutch Digital Health Night is onderdeel van de ConhIT beurs, een internationaal evenement dat zich richt op ict binnen de zorg en steeds meer Nederlandse bezoekers trekt. Donderdag was de laatste dag van het driedaagse event.

E-Health Week in Nederland

Nederland staat van 8 tot en met 10 juni in het teken van  digitale zorg tijdens de e-Health Week. Parallel aan dit evenement vindt in Amsterdam de IHE World  Summit plaats – wereldwijd de grootste beurs en conferentie op het gebied van gezondheidszorg en ict.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto