V&D bijna zeker naar Hudson’s Bay omdat Coolcat financiering niet rond krijgt

Hudson's Bay Company (HBC) lijkt vrijwel zeker als enige kandidaat over te blijven om de failliete Nederlandse warenhuisketen V&D over te nemen. Dat melden bronnen rond Duitse winkelketen Galeria Kaufhof dat afgelopen oktober door de Canadese investeerder werd overgenomen. Bovendien ziet supermarkt Jumbo met HBC meer kansen om La Place in Duitsland en België te laten groeien. [Update 11 februari]

De Nederlandse kledingretailer Coolcat lijkt weg te vallen als kandidaat om het failliete V&D over te nemen. In dat geval blijft Hudson’s Bay Company (HBC) als enige kandidaat over. Dat melden bronnen rond de Duitse warenhuisketen Galeria Kaufhof aan Duitslandnieuws. Afgelopen oktober nam de Canadese investeerder HBC Galeria over voor 2,8 miljard euro.

Galeria Kauhof

De Canadezen kochten in oktober Galeria Kaufhof met 119 warenhuizen in zo’n 80 Duitse steden voor 2,8 miljard euro. In een joint venture met een Amerikaanse vastgoedinvesteerder werden ook 41 van de panden overgenomen. In België bezit HBC Inno met 16 filialen.

Geen plan ingeleverd

Het Nederlandse Coolcat zou de financiering niet rond krijgen en geen serieuze winkelstrategie hebben ingeleverd, melden de bronnen. Hierdoor hebben de eigenaren van de V&D-panden geen vertrouwen meer in Coolcat dat aanvankelijk een aantrekkelijker aanbod deed.

Update 11 februari:

Woordvoerder van de V&D-curatoren Edwin van Wijk ontkent tegenover Duitslandnieuws dat Coolcat de financiering niet rond zou kunnen krijgen. “Dat is door Coolcat zelf ook weersproken. Er vinden nog altijd constructieve besprekingen plaats tussen Coolcat en de vastgoedverhuurders.”

Laatste kans Coolcat

Coolcat heeft weliswaar nog tot donderdag 15.00 uur de tijd om een plan in te leveren, melden deze bronnen. Dan is er een laatste bijeenkomst waar Coolcat-oprichter Roland Kahn de curatoren, banken vastgoedeigenaren moet zien te overtuigen.

Update 11 februari:

Overigens meldt woordvoerder van de curatoren Van Wijk dat deze deadline bij hem onbekend is.

Meer vertrouwen in HBC

In eerste instantie kreeg Coolcat de voorkeur boven de Canadezen omdat Kahn meer winkels zegt te willen overnemen en een lagere opknapbijdrage vraagt van de vastgoedeigenaren. Maar het vertrouwen in HBC groeit, omdat zij al wel een plan voor La Place hebben neergelegd en al succes hebben met winkels in onder meer Duitsland. HBC wil de warenhuizen flink opknappen en moderniseren. Daar moeten de eigenaars van de winkelpanden in eerste instantie dieper voor in de buidel tasten, maar op de langere termijn krijgen ze een hogere huur uitbetaald.

Tijd dringt

De tijd dringt om V&D te redden. De curatoren hebben tot maandag 15 februari om deal te maken. Een dag later loopt immers de garantieregeling met het UWV af. Als er dan geen overeenkomst ligt moeten er winkels sluiten.

La Place

Supermarkt Jumbo heeft door de overname van La Place-restaurants die in de V&D huizen een belangrijke stem veroverd. Ook bij hen lijkt de voorkeur inmiddels omgeslagen ten faveure van HBC. Voor de supermarkt is de internationale positie van Hudson’s interessant.

Jumbo: ‘Geen voorkeur’

In een reactie aan Duitslandnieuws laat Jumbo weten dat ze geen expliciete voorkeur uitspreken voor een overnamekandidaat. “We hebben belang bij een goede doorstart van de V&D-winkels”, zegt de woordvoerder. “Vanuit La Place zitten we logischerwijs aan tafel bij een deel van de gesprekken. Onze focus ligt enkel op het vlak van food-activiteiten. Dat is de enige reden dat we aan tafel zitten.” Over het verdere traject doet Jumbo geen mededelingen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.