Missie Syrië: Kassa voor Duitse oorlogsindustrie

Kassa voor de Duitse oorlogsindustrie. De fabrikanten profiteren flink van de Duitse missies in Mali en Syrië. Buitenlandse klanten zijn al jaren overtuigd van de kwaliteit van het Duitse wapentuig. Welke bedrijven zitten achter de straaljagers, oorlogsbodems en pistolen?

De Bondsdag stemde vrijdag in: Duitsland doet mee aan de strijd tegen terreurgroep IS. Zes Tornado-straaljagers voeren verkenningsvluchten uit, een tankvliegtuig voorziet die van brandstof, op zee houdt een oorlogsschip de wacht en er gaan satellietinstallaties mee.  “We versterken niet alleen de trainingsmissie in Irak, maar gaan ook in Syrië met verkenningsvliegtuigen onze strijd tegen IS kracht bijzetten”, zei de Duitse defensiewoordvoerder Henning Otte bij aankondiging van de missie. De kosten van de operatie worden voor 2016 op 134 miljoen euro begroot.

Duits oorlogsmaterieel al 70 jaar in trek

Al het oorlogsmaterieel wat meegaat naar Syrië, maken de Duitse grotendeels zelf. Ook buitenlandse legers zijn al tientallen jaren vaste klant. Na de Tweede Wereldoorlog werden Duitse wapenontwerpen gretig door de geallieerden overgenomen en doorontwikkeld. Het bekendste en meest populaire wapen op de wereld, de AK-47, is sterk gebaseerd op het Sturmgewehr 44 dat de nazi’s in de tweede helft van de oorlog gingen inzetten. Ander veelgebruikte wapens, de G3 en opvolger G36, zijn van Duitse makelij.

Nog altijd is de wapenindustrie in Duitsland gigantisch. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van enkele miljarden en ongeveer 80.000 mensen verdienen er hun boterham mee. Ook in het buitenland doet het Duitse arsenaal het goed. Na de VS en Rusland is Duitsland met in 2014 3,97 miljard euro, de grootste exporteur in de wereld.

Dit neemt het Duitse leger mee

Natuurlijk voorziet de Duitse industrie ook de eigen Bundeswehr. Deze spullen gaan mee naar Syrië:

Panavia 200 Tornado

Foto: Flickr/Jerry Gunner.
Foto: Flickr/Jerry Gunner.

De Tornado was eind jaren ’60 een gezamenlijk project van enkele Europese landen. Het is al een oude straaljager waarvan vanwege de leeftijd – de laatste werden in 1999 gemaakt – ook aan de inzetbaarheid wordt getwijfeld. Desondanks gaan er zes richting Syrië om verkenningsvluchten uit te voeren. Private fabrikanten als het Duits-Franse Airbus hebben een groot aandeel in het bedrijf dat voor de productie van de straaljager is opgezet. Tot 1999 zijn er bijna 1000 exemplaren van gemaakt. In Duitsland werd er in Manching in Beieren aan het vliegtuig gewerkt.

Airbus

Foto: Flickr/Alec Wilson.
Een Airbus 310. Het vliegtuig kan al vliegend twee straaljagers tegelijk van brandstof voorzien.  Foto: Flickr/Alec Wilson.

Ook al is de vliegtuigbouwer slechts deels Duits, toch hoort hij in de lijst. Het is een immens bedrijf met in 2013 een omzet van 15,7 miljard dollar en dat is nog alleen maar van de defensiedivisie wel inclusief ruimtevaart. Van deze fabrikant neemt het Duitse leger een tankvliegtuig mee van het type Airbus 310. Dit type werd op verschillende plekken in de wereld gemonteerd waaronder in de grootste fabriek in Hamburg. Daar werken zo’n 12.000 mensen.

Bremer Vulkan

Foto: Wikimedia/Ein Dahmer.
Foto: Wikimedia/Ein Dahmer.

 

Het fregat ‘Augsburg’ komt van de inmiddels failliete rederij Bremer Vulkan in Bremen. Het schip van het type F213 ging in 1989 in dienst van de Bundesmarine. De ‘Augsburg’ zal het Franse vliegdekschip ‘Charles de Gaulle’ beschermen.

Heckler & Koch

Soldaten van het Panzergrenaderie-batallion met het standaardgeweer G36. Foto: Flickr/Bundeswehr.
Soldaten van het Panzergrenadiere-batallion met het standaardgeweer G36 van Heckler & Koch. Foto: Flickr/Bundeswehr.

 

Heckler & Koch produceert bijna alle wapens van de Bundeswehr. Bekendst is de G36, het huidige standaardaanvalsgeweer van het Duitse leger. Opgezet door oud-medewerkers van Mauser na de Tweede Wereldoorlog, maakt de fabrikant al jaren populaire wapens als de G3, de verbeterde G36 en de MP5. Heckler & Koch produceerde in 2014 voor een waarde van 169 miljoen euro en heeft naast defensie en politie ook burgers in de Verenigde Staten als klant. Hoewel er geen grondtroepen meegaan naar Syrië, zal in ieder geval bijna iedere soldaat uitgerust zijn met het pistool P8 van Heckler & Koch. Het bedrijf heeft een vestiging in Obendorf am Neckar wat officieus gedoopt is tot ‘Stadt der Waffen‘.

Dat was nog niet alles

Er zijn natuurlijk nog veel meer Duitse ondernemingen die zich deels dan wel volledig richten op het fabriceren van oorlogsmaterieel. Hier nog enkele voorbeelden:

Rheinmetall

MG3 machinegeweer. (Foto: Mari Lerdal).
MG3 machinegeweer. Foto: Flickr/Mari Lerdal.

 

Rheinmetall maakt munitie, pantserwagens en ander wapentuig. Ze maken ook de bepantsering van de Leopard-tanks. Het defensiegedeelte van Rheinmetall haalde vorig een omzet van 2.2 miljoen euro, maar leed daar wel verlies op. De onderneming is onder andere producent van het machinegeweer MG3, een doorontwikkeling van de MG42 uit de Tweede Wereldoorlog.

ThyssenKrupp Marine Systems

Het fregat F213 is niet van ThyssenKrupp, maar het bedrijf levert wel degelijk aan het Duitse leger. ThyssenKrupp fabriceert onderzeeboten en maakte in 2013 een omzet van 1,2 miljard euro. De ‘normale’ tak van het bedrijf is bekend van trapliften.

Diehl Defence

Diehl Defence produceert munitie in allerlei soorten en maten. De onderneming had in 2013 een omzet van 555 miljoen euro. Diehl Defence onderdeel van een groter bedrijf, in dit geval de Diehl Stiftung. Andere eenheden maken aandrijfsystemen voor wasmachines en meetapparatuur voor bijvoorbeeld gas en warmte.

Krauss-Maffei Weggman

Leopard 2 van Kraus Maffei Wegmann (Foto: Bundeswehr).
Leopard 2 van Kraus-Maffei Wegmann Foto: Flickr/Bundeswehr.

 

De producent van tanks en pantservoertuigen maakte in 2013 2,2 miljard euro omzet met onder andere de verkoop van de Leopard 2. Onlangs kreeg KMW toestemming om te fuseren met de Franse concurrent Nexter. Krauss-Maffei Wegmann kwam in het verleden, ook recent, in de publiciteit door corruptieschandalen rondom de verkoop van hun producten aan Griekenland

MTU

MTU is ook weer een bedrijf die zich zowel op burger als defensie producten richt. Met de militaire tak werd in 2013 501 miljoen euro aan omzet behaald. MTU werkte mee aan de motor van de Tornado waarvan er nu 6 stuks richting Syrië gaan. Het bedrijf levert ook aan vliegtuigbouwers Airbus en Boeing.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: