De Duitse startup Marley Spoon wil dat je nooit meer naar de supermarkt gaat

De Berlijnse maaltijdenstartup Marley Spoon is blij met de uitbreiding naar Nederland. De concurrent van stadsgenoot HelloFresh treft naar eigen zeggen in de Nederlanders een volk dat goed bij hun concept past: geen zin om boodschappen te doen en na te denken over een origineel recept, wel zin in 's avonds koken. Founder Fabian Siegel hoopt dat we nooit meer naar de supermarkt gaan.

Als het aan Marley Spoon-founder Fabian Siegel ligt, zien we nooit meer een supermarkt van binnen. “Zij lossen het probleem niet op van ‘wat gaan we vanavond koken?’. In de supermarkt is het aanbod zo groot dat je uiteindelijk altijd weer met hetzelfde thuiskomt.” Zijn startup bezorgt wekelijks een doos eten en recepten aan de deur. “Dan eet je ook eens wat nieuws en gezond.”

Fabian Siegel en Derk Marseille.

Marley Spoon moet in Nederland opboksen tegen concurrenten als online supermarkt Picnic en HelloFresh dat ook recepten en ingrediënten in een doos levert. Achter deze Berlijnse concurrent zit de startupbroedmachine Rocket Internet. “Wij onderscheiden ons met een ‘betere doos’, met betere recepten en ingrediënten. Het verschil zie je wanneer je de doos open doet.”

‘Echte concurrent is de supermarkt’

naamloos-6
Kijkje in de keuken van Marley Spoon in Berlijn. Foto: Pieter Heijboer

 

Volgens Siegel moet hij daarom vooral de strijd aanbinden met de gewone supermarkt. “Dat is de plek waar de meeste mensen hun voedsel kopen.”

Nederlanders koken ’s avonds, Duitsers niet

Ook vertelt hij over de verschillen tussen Nederlands en Duits klantengedrag en zijn ervaring bij zijn vorige werkgever, Delivery Hero. Verder is hij investeerder voor het fonds van de Samwer-broers, hij vertelt over wat hij daar leerde.

naamloos-14
Hier worden alle gerechten bedacht en bereid. Foto: Pieter Heijboer

 

naamloos-11
Foto: Pieter Heijboer

 

naamloos-12
Alle gerechten worden vastgelegd door een fotograaf. Foto: Pieter Heijboer

 

naamloos-13
Deze medewerker van Marley Spoon eet altijd kritiekloos zijn bord leeg. Foto: Pieter Heijboer
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.