Koop 6Wunderkinder door Microsoft succes voor Berlijn

Berlijn staat al jaren bekend als één van de beste steden om in Europa een startup te bouwen. Het bruisende leven is er relatief goedkoop en dat trekt jong talent. En met een goed idee en een beetje geld ben je dan al snel in business. Het resultaat is een bruisende startupscene waar Nederland openlijk jaloers op is. De koop van Wunderlist door Microsoft is een succes voor Berlijn.

Het gebeurt niet vaak in Berlijn; een mooie grote overname van een lokale startup door een gevestigde naam. Vorige week was het zover. Het 40 jaar oude Microsoft lijfde de todo-manager Wunderlist in.

Het werd niet de megaklapper als ooit voorspeld, maar wel een hele fraaie. Deze deal gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als één van de successen die de Duitse startuphoofdstad zal transformeren tot een van Europa’s belangrijkste startup-hubs voor het lanceren van een product met wereldwijde potentie.

6Wunderkinder

Het avontuur van Wunderlist begon in 2009, toen ceo Christian Reber via Xing – het Duitse Linkedin – een aantal mensen optrommelde om samen een baanbrekende to-do manager te maken. Met een team van vijf vormde hij 6Wunderkinder GmbH en daarmee bouwde hij Wunderlist, een toonaangevende gratis app die je op de meeste telefoons en computers kunt gebruiken.

Ruim 13 miljoen mensen vertrouwen inmiddels voor het beheer van hun taken op Wunderlist. Het bedrijf maakte nooit een euro winst, maar Microsoft ziet voldoende potentieel om de aankoopsom – volgens geruchten tussen de 90 en 180 miljoen euro – te rechtvaardigen.

Een prachtig voorbeeld voor de startupscene van Berlijn. 

De overname is een geweldig succes voor de oprichters van het bedrijf, de investeerders en in het verlengde voor de stad. Het is niet de monster-deal waar het bedrijf op koerste, maar het is een prachtig voorbeeld van wat in Berlijn mogelijk is. Temeer omdat 6Wunderkinder tot twee jaar geleden alle benodigde middelen ophaalde bij kleinere Europese investeerders en de onderneming zo’n beetje alles heeft meegemaakt dat je maar kunt bedenken.

Feesten

En hoewel de persberichten keurig melden dat de oprichters zich bij Microsoft gaan bemoeien met het product, weten wij natuurlijk beter. Echte ondernemers komen bij zo’n grote club niet tot hun recht. Ze gaan hun best doen, raken gefrustreerd en nemen afscheid. Dan gaan ze feestvieren, reizen en uitslapen, om uiteindelijk opnieuw te beginnen.

Met deze ondernemers stroomt een enorme hoeveelheid ervaring en geld de stad in. Dat is ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan in Berlijn. Het zijn mensen die weten hoe de hazen lopen en die niet bang zijn voor een paar beren op de weg. Dat gaat talloze startende ondernemers helpen hun bedrijf daar te bouwen. Dat trekt investeerders die tot vorige week de kat uit de boom keken. Samen stuwen zij Berlijn naar grote hoogte.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Roy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen.

Twitter: @royalty
Contact: roy.van.veen@tothem.co
Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/