Krantenkiosk: 10.000 banen machinebouw, Duitsers investeren over grens en opkomst Wilders valt tegen

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Duitse machinebouwers hebben naar eigen zeggen de komende twee jaar 10.000 vacatures. steeds meer ondernemers investeren in het buitenland en Geert Wilders trekt in Dresden minder publiek dan Pegida hoopte.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Machinebouwers hebben 10.000 vacatures

Duitse machines zijn gewild. Volgens de brancheorganisatie voor machinebouwers is de vraag vooral gestegen dankzij de zwakke euro. De leden van de organisatie denken de komende twee jaar 10.000 banen erbij te scheppen. Op dit moment zijn er 2.000 vacatures (Spiegel Online).

Hoe Duitsland van de investeringsfile af wil

Experts hebben een tienpuntenplan opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken om de Duitse  ‘investeringsfile’ van 90 tot 100 miljard euro op te lossen. Ze willen vooral regels versoepelen zodat verzekeraars en pensioenfondsen geld kunnen steken in de aanleg van bruggen, wegen en overheidsgebouwen (Der Tagesspiegel).

Meer Duitse investeringen in het buitenland

Steeds meer Duitse bedrijven willen volgens nieuw onderzoek van de Handelskamer geld steken in het buitenland. De ondernemers kijken hierbij vooral naar de directe buurlanden, maar ook in China en Noord-Amerika. Door de stijgende kosten in Duitsland wordt het voor steeds meer bedrijven weer interessant om hun productie te verplaatsen naar het buitenland (FAZ).

RWE gaat verder bezuinigen

Energieconcern RWE met de Nederlandse topman Peter Terium wil nog meer bezuinigen (Spiegel Online).

Wilders trekt in Dresden minder publiek dan gehoopt

Het optreden van de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) heeft minder publiek getrokken dan dat de anti-islamiseringsbeweging Pegida in Dresden hoopte. In plaats van 30.000 kwamen er 10.000 mensen opdagen. In zijn toespraak uitte de PVV-leider kritiek op bondskanselier Merkel die had gezegd dat de islam bij Duitsland hoort. Hij noemde de Pegida-deelnemers helden omdat ze volgens hem de Europese cultuur verdedigen. Er waren ongeveer 2.500 tegendemonstranten (Spiegel Online).

Duitse nobelprijswinnaar Günter Grass overleden

De bekende Duitse schrijver Günter Grass is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden (DW).

Dierenbescherming: honden welkom op kantoor

De Duitse dierenbescherming en het ‘nationale bond voor kantoorhonden’ zijn het eens geworden: de hond is welkom op de werkplek. Door hen zouden werknemers beter presteren (Handelsblatt).

Duitse techniek: barbecue besturen met je smartphone

Het summum van de Duitse techniek. Deze man heeft een barbecue gemaakt die te besturen is met je smartphone zodat de worsten niet verbranden (Spiegel Online).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.