Krantenkiosk: Kater voor energieconcerns, Duitsers werken met plezier en startups eisen nieuwe wetten

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: De cijfers bij Duitse energieconcerns zijn dramatisch, en dat is eigen schuld zegt Greenpeace. Duitse werknemers gaan met steeds meer plezier naar het werk en startups eisen van de overheid wetswijzigingen om makkelijker kapitaal te krijgen.

Kater voor Duitse energieconcerns

Slechts de helft van de Duitse energieleveranciers zien kansen in de Energiewende. In 2012 was dat nog 80%, blijkt uit een recent gehouden enquête (Handelsblatt). Een aantal leveranciers wil door de sterk gedaalde prijzen op de energiemarkt nog meer conventionele energiecentrales sluiten. Volgens RWE-topman Peter Terium is er met gas en kolen nauwelijks nog geld te verdienen en dat ligt volgens de Nederlander aan de Energiewende. (Spiegel Online). Maar dat is de schuld van de energiebedrijven zelf, zegt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie zijn ze te laat begonnen met het inzetten op duurzame energie. (Spiegel Online)

Duitse werknemers beter gemotiveerd

Werknemers in Duitsland zijn volgens een onderzoek beter gemotiveerd dan een paar jaar geleden (Handelsblatt). Het aandeel van de medewerkers dat in hun hoofd al ontslag genomen heeft is gedaald naar 15%, het laagste aantal sinds 2001. Toch valt er volgens de onderzoekers nog veel te verbeteren.

Startups eisen wetsveranderingen

Duitse startups hebben eigen wetsvoorstellen ingediend. In het 22 bladzijden dikke voorstel vragen de jonge ondernemers de regering wijzigingen door te voeren rond onder meer rechtspersonen en inkomensbelasting. Met de veranderingen hopen startups makkelijker aan kapitaal te kunnen komen. De politiek is het niet eens rond dit thema (Der Tagesspiegel).

De best gelezen artikelen van:

Top 10 van 2014

Lezers van Duitslandnieuws klikten in 2014 het liefst op: Aldi, Lidl, wijn, bier, belastingen en vooruit… ook de Energiewende.

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.