De Top 5 van januari: Dit moet je weten wanneer je een baan zoekt in Duitsland

Dit zijn de vijf best gelezen artikelen van januari. Wat moet je weten wanneer je een baan zoekt in Duitsland en hoe doe je dat eigenlijk? John Budde van het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank in Nijmegen legt het uit. Ook belangrijk; advocaat Andreas Lutze uit Kleef vertelt over de rompslomp die voor Nederlanders ontstaat door het Duitse minimumloon.

De 5 best gelezen artikelen van januari 2015.

1. Deze valkuilen kom je tegen als je wilt werken in Duitsland

Steeds meer Nederlanders in de grensregio naar wat de arbeidsmogelijkheden zijn in Duitsland. Maar wie de stap over de grens waagt, wacht de Duitse papierwinkel van het belasting- en sociale verzekeringsstelsel, vertelt John Budde van het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank in Nijmegen. Hij waarschuwt voor de valkuilen.

2. Waarom Utrecht zo graag Duitse bedrijven wil lokken

Utrecht gaat een speciale ambtenaar aanstellen die Duitse bedrijven naar de stad moet lokken. Daarmee hoopt de domstad extra banen te creëren. Vooral bedrijven uit de ict, de creatieve sector en life science zijn welkom in de stad.

3. Deze 11 Duitse specialiteiten kunnen hun beschermde status verliezen

Paniek in Duitsland. Minister van Landbouw Christian Schmidt (CSU) denkt dat bij een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS (TTIP) niet elk regionaal product nog beschermd kan worden. Duitse ondernemers gruwelen van de gedachte aan Nürnberger Rotbratwurst uit Kentucky. In totaal 98 Duitse streekproducten kunnen hun beschermde status verliezen. Wij kozen er 11 uit.

4. Fouten die Nederlanders vaak maken op een Duitse beurs

Duitsland is het land van de grote beurzen. Bekend zijn de Grüne Woche of de Hannover Messe. Ook op ict-beurs Cebit komen altijd veel Nederlanders af. Het is een mooie plek om zaken te doen. Toch kan je als Nederlander flink de mist in gaan, vertelt Maria Stratemeier.

5. Rompslomp voor Nederlanders door Duits minimumloon

Met de invoering van het Duitse minimumloon per 1 januari 2015 worden Nederlandse ondernemers opgezadeld met een flinke administratieve rompslomp, vertelt advocaat Andreas Lutze uit Kleef.

Top 10 van 2014

Lezers van Duitslandnieuws klikten in 2014 het liefst op: Aldi, Lidl, wijn, bier, belastingen en vooruit… ook de Energiewende.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.