Deze DDR-producten hebben de val van de Muur wel overleefd

Met de val van de Muur stortte 25 jaar geleden ook veel Oost-Duitse bedrijvigheid in. Veel mensen raakten werkloos doordat hun bedrijf niet voorbereid was op zo'n harde overgang naar het kapitalisme. Toch is het een aantal fabrieken wel gelukt om te overleven. Merken als Rotkäppchen (bubbelwijn), Radeberger (bier) zijn nu bekend in het hele land.

Een West-Duitser en een Oost-Duitser lopen naar de supermarkt. Bij de kassa leggen ze verschillende producten op de band, vaak afkomstig uit de eigen regio zo blijkt uit onderzoek van marketing- en communicatieonderzoeksbureau IMK en MDR Werbung. Zo is te zien dat lang niet

alle merken uit de voormalige DDR verdwenen zijn Vooral de Oost-Duitse bubbelwijn Rotkäppchen zeer succesvol is in Oost en West.

Cult-imago

Ook een aantal biersoorten heeft het gered. Sterker nog, Radeberger uit de buurt van Dresden is zelfs de grootste brouwerij van Duitsland. Al is dat beeld ietwat vertekend. Achter de holding staat het West-Duitse concern Dr. Oetker die een hele serie biermerken bij de Saksische brouwerij heeft ondergebracht.

Rotkäppchen uit Freyburg – opgericht in 1856 – was een collectivistisch bedrijf in de DDR en nu marktleider in Duitsland.

Het draagt wel bij aan het positieve imago dat Oost-Duitse merken steeds meer krijgen, stelt IMK-directeur Sören Schiller bij de publicatie van het onderzoek. “Het Oost-Duitse product staat niet meer per se voor het goedkope merk.”

Jongeren verliezen Oost-Westgevoel

Steeds meer Oost-Duitse producten duiken ook in West-Duitsland op. En daar roepen ze warme gevoelens op. Ze gelden als geloofwaardig, sympathiek, cult, eerlijk en volgens veel consumenten hebben ze een goede prijs-kwaliteitverhouding, stellen de onderzoekers.

Toch moeten de Oost-Duitse fabrikanten oppassen dat hun klanten niet uitsterven, waarschuwen de onderzoekers. “Veel jongeren weten niet meer of een bepaald product Oost of West is”, zegt Schiller.

 60 DDR-merken

Voor hun onderzoek keek het bureau naar 60 merken uit de voormalige DDR:

Bautz‘ner Senf & Feinkost, Berggold, Born Feinkost, Burger Knäcke, Club Cola, Die Thüringer, Domal, Dr. Dörr, Dr. Quendt, Eberswalder Wurst, Filinchen, Fit, Fläminger Jagd, Florena, Freiberger Bier, Frentzel, Grabower Süßwaren, Greußener, Halberstädter Würstchen, Halloren, Hasseröder Bier, Heichelheimer, Herzgut, Hopf Feinkost, Ileburger Sachsenquelle, Kamillan, Kathi, Komet, Köstritzer Bier, Landskron, Leckermäulchen, Lichtenauer, Margon, Mineralquellen Bad Liebenwerda, Mühlhäuser, Nordhäuser Doppelkorn, Nudossi, Oppacher Mineralquellen, Osterland, Radeberger Bier, Radeberger Wurstwaren, Röstfein, Rotkäppchen Käse, Rotkäppchen Sekt, Rügenfisch, Sachsenmilch, Sachsenobst, Schloss Wackerbarth, Spee, Sternburg Bier, Teigwaren Riesa, Thüringer Waldquell, Tilmann´s, Ur-Krostitzer Bier, Viba, Vita Cola, Wernesgrüner, Wilthener Gebirgskräuter, Wolf Wurstwaren, Wurzener.

Duitslandnieuws over Oost-Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.