Welke deelstaten in Duitsland het meest vergrijzen

Het wordt als één van de grootste bedreigingen voor de Duitse welvaart gezien: de vergrijzing in combinatie met het lage geboortecijfer. Uit cijfers van de OESO blijkt dat vooral de deelstaten in de voormalige DDR rap vergrijzen. Waar bij koploper Saksen in 1990 nog 15% ouder was dan 65 jaar, is dat in 2012 gestegen naar 25%. Hamburg en Berlijn hebben de minste ouderen.

Uit de OESO-cijfers blijkt dat vooral in de voormalige DDR het aandeel van de bevolking dat ouder is dan 65 jaar flink gegroeid is. In Mecklenburg-Voorpommeren verdubbelde het aandeel van 11 naar 22%. Ook de verschillen in Brandenburg, Thüringen, Saksen-Anhalt en Saksen zijn groot. In Oost-Duitsland vormt alleen stadsdeelstaat Berlijn met 19% een uitzondering.

Een vijfde ouder dan 65 jaar

De West-Duitse deelstaten staan er een stuk beter voor, al is ook hier over de gehele linie de bevolking verouderd. Op Hamburg na is minstens een vijfde deel van de mensen 65 jaar of ouder. Net na de val van de Muur lagen die waardes nog een stuk lager.

Infografik: Wo Deutschland älter wird | Statista

Mehr Statistiken finden Sie bei Statista

De vergrijzing baart Duitsland zorgen. Zo is het een belangrijke reden waarom er steeds minder geïnvesteerd wordt, en waarom de roep om meer migranten vanuit het bedrijfsleven groter wordt. Velen vrezen voor het uitsterven van de hoogopgeleide vakmensen.

Duitslandnieuws over vergrijzing

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.