Vastgoedbedrijf Multi bouwt geen winkelcentra meer in Duitsland

Het Goudse vastgoedbedrijf Multi stopt met het bouwen van winkelcentra in Duitsland. Toen het bedrijf werd overgenomen door het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone werd beloofd dat er niets zou veranderen. De manoeuvre staat centraal in een rechtszaak die is aangespannen door een Duitse projectontwikkelaar die zegt hierdoor veel geld te hebben verloren.

In Duitsland was Multi een ambitieuze ontwikkelaar, maar die tijd is nu voorbij vertelt bestuursvoorzitter Jaap Blokhuis in een interview met Immobilien Zeitung. “We hebben ons aandeel in onze projecten in Dinslaken en Duisberg verkocht, al blijven we het laatste project tot het einde toe begeleiden.” De uitspraak staat haaks op uitspraken die voormalig Multi-bestuursvoorzitter Heino Vink eind vorig jaar deed. Hij liet toen meerdere keren weten dat er na de overname van Blackstone niets zou veranderen.

Rechtszaak 

Multi stapte een vorig jaar uit het O2-Arena-project in Berlijn, waarna ontwikkelaar Christian Kwrawinkel naar de rechter stapte. De Zuid-Duitse vastgoedinvesteerder dacht mee te kunnen bouwen aan dit project, maar ziet dat in de kiem gesmoord door de manoeuvre van Multi. Hierdoor zou Krawinkel tussen de 5 en 10 miljoen euro mislopen. Hij liet daarop beslag leggen op de bankrekening van Multi.

De zaak komt op 29 oktober in Duitsland voor de rechter, meldt de rechtbank in Berlijn. Onder meer bestuursleden van Blackstone uit Londen en oud-bestuursleden van Multi worden opgeroepen als getuigen. Voor de hoorzitting in Amsterdam is nog geen exacte datum bekend.

De O2 Arena in Berlijn ligt tussen de populaire Warschauer Straße en de East Side Gallery.

De zaak draait om de vraag of Krawinkel is benadeeld door de plotselinge draai van Multi, terwijl het vastgoedbedrijf volhield dat er niets zou veranderen. Nu doet Multi daar niet meer geheimzinnig over. “We komen alleen nog in actie als we in een stad een echt gat zien”, aldus Blokhuis.

Nieuwe strategie

Multi wil nu vooral winkelcentra met potentie kopen, deze saneren en met nieuwe verkoopconcepten weer in de markt zetten. Daarna wordt het winkelcentrum geëxploiteerd, vertelt Blokhuis. “Het kan ook voorkomen dat we kopen, renoveren en dan het warenhuis aan een joint venture partner verkopen. Het gaat er Blackstone om een Europees platform voor retailvastgoed te maken en daarbij te profiteren van de dalende en stijgende markt.”

Het Goudse vastgoedbedrijf is in heel Europa actief, maar doet op dit moment vooral zaken in Turkije. Ook Italië, Polen en Oekraïne  doet Multi op dit moment veel zaken. In Nederland heeft Multi nu geen vastgoed in handen, maar houdt het ongeveer tien projecten in de gaten. “In de komende maanden willen we een aantal deals sluiten.”

Duitslandnieuws over vastgoed

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.