Nederlandse managers gewild in Duitsland: Jantje van Leiden bestaat hier niet

Nederlandse topmanagers doen het goed in het buitenland en vooral in Duitsland. De Duitse bedrijven hopen van het Nederlandse pragmatisme en flexibiliteit te kunnen leren. Het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur sprak met drie succesvolle Nederlandse managers die de overstap hebben gemaakt: Peter Terium, Niek Jan van Damme en Jaap Schalken.

Bij diverse grote bedrijven in Duitsland staat een Nederlander aan het roer. Zo leidt Niek Jan van Damme sinds 2009 Telekom, één van Europa’s grootste telecombedrijven. Hij belandde juist aan aan de top vanwege zijn on-Duitse manier van leiding geven. Peter Terium is sinds 2012 de hoogste baas bij energiegigant RWE. En Jaap Schalken kwam vier jaar geleden aan het hoofd te staan van Kamps, de grootste bakkerijketen van Duitsland.

Pragmatisch

Nieuwsuur zoekt de drie topmanagers op. Bestuursvoorzitter Peter Terium breekt de typisch Duitse eenspersoonskantoortjes bij RWE weg en wil een meer open sfeer. Andersom kunnen de nonchalante Nederlanders genoeg van de Duitsers leren. “Jantje van Leiden bestaat niet in Duitsland.” Bestuurslid Van Damme wordt bij Telekom gewaardeerd om zijn pragmatisme, sociale vaardigheden en zijn directheid. “Dat was in het begin voor beide kanten best even wennen.”

Toen ceo en mede-eigenaar Jaap Schalken de directeurskamer van Kamps betrok zat er niet eens een deurknop op de deur, om een drempel op te werpen voor medewerkers om binnen te lopen. “Je kon enkel een afspraak maken via zijn secretaresse. Het eerste wat ik heb gedaan is een knop op de deur zetten en de deur open laten staan.” Aan de andere kant heeft Schalken ook van de Duitsers geleerd. “Nederlanders praten veel te veel, Duitsers doen het gewoon.”

Jaap Schalken over Duitsers: 'Niet praten, maar doen'. Beeld: screenshot
Jaap Schalken over Duitsers: ‘Niet praten, maar doen’. Beeld: screenshot

Bekijk de documentaire

(Klik op de video rechts bovenin)

Meer video’s op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.