Top 50: Dit zijn de grootste familiebedrijven van Duitsland

Ze vormen de ruggengraat van de Duitse economie, maar nu komen de Duitse familiebedrijven maar nauwelijks vooruit. Volgens een onderzoek is hun omzet vorig jaar nauwelijks gegroeid door de sterke euro en voorzichtig ondernemen. Van Volkswagen tot Claas en alles wat er tussenin zit: de 50 grootste familiebedrijven van Duitsland op een rij.

De Duitse familiebedrijven zijn afgelopen jaar maar nauwelijks gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Familiebedrijven (IFF) uit Stuttgart, schrijft Spiegel Online.

De 50 grootste bedrijven, waar één persoon of een familie het voor het zeggen heeft, zorgden in het jaar 2013 voor een gezamelijke omzet van 938 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 930 miljard euro.

Ruggengraat Duitse economie

Familiebedrijven gelden in Duitsland als een belangrijke factor in de economie. Volgens cijfers van brancheorganisatie BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) is 90% van de 4 miljoen ondernemingen in Duitsland een familiebedrijf. Zij zijn volgens het Institut für Mittelstandsforschung verantwoordelijk voor de helft van alle arbeidsplaatsen in Duitsland.

Dat de omzet afgelopen jaar niet zo hard gegroeid is, heeft te maken dat door de sterke euro winsten in een andere valuta deels verloren gaan. Vooral familiebedrijven die in opkomende economieën actief zijn als China, Rusland en India, hebben last van dit effect.

Stefan Quandt vertegenwoordigt de nieuwe generatie bij BMW.

Een andere oorzaak is dat familiebedrijven terughoudend zijn als het gaat om overnames. “Velen zijn nu nog voorzichtig. Mislukkingen als bij de familie Merckle of ook de hoogst riskante overname van Continental door Schaeffler zijn nog niet vergeten”, zegt Mark Binz van IFF tegen Spiegel Online.

Ondanks de stagnerende omzet steeg het aantal werknemers bij de top 50 familiebedrijven in het jaar 2013 naar 3,7 miljoen mensen, een plus van 2,7% in vergelijking met het jaar ervoor. Bij 34 bedrijven nam het aantal banen toe.

 Duitslandnieuws over familiebedrijven:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.