Duitsers boos na verhuizing softwaredivisie Wincor Nixdorf naar Utrecht

In Duitsland is boos gereageerd op de verhuizing van de software-afdeling van het beursgenoteerde softwarebedrijf Wincor Nixdorf naar Nederland. Volgens critici is de verhuizing enkel gebaseerd op het gunstige Hollandse belastingklimaat. Het bedrijf zelf weerlegt die beschuldigingen en ziet in Utrecht de softwarestad van de toekomst.

Toen autofabrikant Fiat, boegbeeld van de Italiaanse industrie, in januari aankondigde het hoofdkantoor na de fusie met Chrysler naar Nederland zou verplaatsen waren de reacties gelaten. Veel meer bedrijven uit heel bedrijven maken een vergelijkbare stap. Ze zouden zijn aangetrokken door het gunstige Hollandse belastingklimaat. In Duitsland speculeren veel mensen nu dat ook bankensoftwarebedrijf Wincor Nixdorf uit Paderborn voor die charme is gezwicht.

Belastingparadijs Nederland

Softwarebedrijf Wincor Nixdorf schrijft programma’s voor geldautomaten en opende afgelopen jaar een nieuw kantoor in Utrecht voor de softwaredivisie. Zeker 50 arbeidsplaatsen verhuisden van Paderborn naar Nederland. Maar volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft die verhuizing niets te maken met het aanlokkelijke belastingklimaat in Nederland. Hij stelt tegenover de Neue Westfälische Zeitung dat het bedrijf gewoon een tweede ‘headquarter’ wilde hebben. Het nieuwe kantoor moet laten zien dat Wincor een belangrijke speler in de softwaremarkt is. Van de 9.000 werknemers doen 1.500 daadwerkelijk iets met software.

In Paderborn is kritisch gereageerd op het nieuwe kantoor in Utrecht. Politiek en bedrijfsleven uit de regio zetten zich juist in voor de ontwikkeling van een ict-cluster rond de Fürstenallee. Daarbij stond Wincor Nixdorf centraal in de hoopvolle plannen die in de regio gekoesterd werden.

‘Paderborn veel beter dan Utrecht’

De reden die Wincor-baas Eckard Heidloff opgaf voor de verhuizing doet wenkbrauwen fronsen in Duitsland. Volgens de bestuursvoorzitter staat Paderborn vooral  bekend om ‘hardware’. Utrecht daarentegen is volgens hem een ‘zeer aantrekkelijke Europese groeiregio voor ict’.

Dat is tegen het zere been van ict-professor Gregor Engels. Volgens hem doet de Software Innovation Campus Paderborn in niets onder voor Utrecht. “Wij zijn veel beter”, antwoord hij zelfbewust in de regionale krant. “Hier zijn veel meer goed opgeleide vakmensen dan in Utrecht, daar zoeken ze juist personeel. Bovendien is de leerstoel softwaretechniek daar nu vacant.”

Ook de fysieke afstand tussen Utrecht en Paderborn ziet de professor als een probleem. Volgens hem moeten software en hardware juist zeer nauw samenwerken. “Het idee is dat je ‘domme hardware’ zoals automaten en machines met software intelligent maakt zodat ze klaar zijn voor de toekomst. Daar hebben ze in Nederland veel minder expertise in.”

Stimulans voor onderzoek

In de krant reageerde een aantal ondernemers anoniem op de verhuizing. “Dat komt zeker door het belastingklimaat in Nederland”, zegt een ondernemer. Vooral de vrijstellingen rond de octrooi-inkomsten in Nederland zouden interessant zijn. Het is een flinke stimulans voor onderzoek en ontwikkeling, zegt hij. Het maakt Nederland een stuk aantrekkelijker dan Duitsland volgens de ondernemer. “Dat kan effect hebben op heel Duitsland.”

Belastingvoordeel is niet genoeg

Belastingadviseur Stephan Strothenke van HLB Stückmann uit Bielenfeld raadt zijn klanten af om enkel om gunstige belastingen naar een ander land te verhuizen. De expert in internationaal belastingrecht ziet wel de vele voordelen die Nederland biedt. “Naast de gunstige belastingen moet je ook denken aan het goede aanbod van werknemers en dat je dicht bij Schiphol zit.”

Maar het is vooral de lage belastingen voor octrooi-inkomsten dat van Nederland een paradijs maakt, zegt Strothenke. “Wie zijn patenten door een dochteronderneming op bijvoorbeeld Curaçao laat indienen, betaalt een minimale belasting.” Dat heeft ook nadelen, vindt de expert. “Als meerdere landen hiervoor lagere belastingen rekenen, is op het laatst het resultaat dat ze allemaal minder inkomsten krijgen.”

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.