Tanken in Duitsland loont, Nederland heeft hoogste accijns op liter benzine van Europa

Pomphouders in de grensregio hebben gelijk als ze zeggen dat de verschillen tussen brandstofprijzen in Nederland en Duitsland enorm zijn. De accijns op een liter benzine is sinds januari 2014 in Europa nergens zo hoog als in Nederland, dat blijkt uit het Oliebulletin van de Europese Commissie. Op 1 liter benzine is de accijns 0,77 cent sinds de verhoging in januari.

Nergens in Europa wordt een liter loodvrije benzine zo zwaar belast, dat schrijft Z24. Op de tweede plaats eindigt Italië (0,73 euro per liter) en het Verenigd Koninkrijk (0,70 euro). Ook de accijns op LPG is met 18 cent per liter nergens zo hoog als in Nederland. Het aandeel van belastingen in de pompprijs is het laagst in Bulgarije.

Accijns 63% van pompprijs

In Nederland zijn accijns en btw bij elkaar goed voor ongeveer 63 procent van de pompprijs. Dat is ook het hoogste niveau in Europa. Bij diesel ligt het aandeel van belastingen in Nederland op 51 procent. In het VK ligt de belastingdruk bij diesel nog iets hoger op 59 procent.

Verschil met Duitsland groot

Wat opvalt, is dat zowel benzine als diesel in Nederland behoorlijk veel duurder zijn dan in onze buurlanden België en Duitsland. De klachten van pomphouders dat steeds meer mensen uit de grensstreek over de grens gaan tanken, lijken daarom dan ook niet uit de lucht gegrepen.

De totale belastingen als percentage van de prijs van een liter benzine of diesel in de Europese Unie. BRON Europese Commissie
De totale belastingen als percentage van de prijs van een liter benzine of diesel in de Europese Unie. BRON Europese Commissie

Benzine alleen in Italië duurder

Tanken in Nederland is vanwege de hoge accijns heel erg duur, maar in Italië betaal je nog net ietsje meer voor je liter benzine. Diesel is in Nederland niet goedkoop, maar met 1,44 euro in verhouding met andere landen ook niet extreem duur. In het Verenigd Koninkrijk ben je het meeste kwijt voor een liter diesel: 1,66 euro.

Meldpunt

Het prijsverschil was voor het CDA vorige week aanleiding om een meldpunt in te stellen waar ondernemers uit de grensregio klachten kunnen indienen. Een week na de opening van het meldpunt meldde fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dat er meer dan 400 meldingen waren binnengekomen. Het gaat hier niet alleen om klachten van benzinestations maar ook van verkopers van alcoholische dranken.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.