Zonder Luther valt het huidige Duitsland niet te begrijpen Bertus Bouwman 6 jaar ago — 27 oktober 2017 Wie het huidige Duitsland probeert te begrijpen, komt niet om Martin Luther heen. Komende dinsdag 31 oktober is het precies 500 jaar geleden dat de kerkhervormer met zijn 95 stellingen heel Europa in opschudding bracht.
Hoe een klein zinnetje van Merkel over het homohuwelijk de Bondsdag op stelten zet Duitslandnieuws 6 jaar ago — 28 juni 2017 Hoe een klein zinnetje van Angela Merkel de Bondsdag op stelten zet. Vrijdag stemt het Duitse parlement over de openstelling van het huwelijk voor homoparen. En dat heeft grote gevolgen voor de Bondsdagverkiezingen in september.
De 3 Duitse fenomenen van 2016 volgens auteur Jerker Spits Bertus Bouwman 6 jaar ago — 30 december 2016 Jerker Spits benadert via fenomenen de Duitse cultuurgeschiedenis in zijn boek ‘Staalhelmen en curryworst’. Met Duitslandnieuws bespreekt hij drie voorwerpen die afgelopen jaar een prominente rol speelden, maar ook belangrijk blijven in 2017.
Selderhuis: ‘Maarten Luther zou het huidige Duitsland een zooitje vinden’ Job Janssen 7 jaar ago — 31 oktober 2016 Kerkhervormer Maarten Luther spijkerde vandaag precies 499 jaar geleden zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg in de deelstaat Saksen-Anhalt. Het huidige Duitsland valt zonder de ideeën van Luther niet te begrijpen. De Nederlandse theoloog en Luther-kenner Herman Selderhuis vertelt hoe.
Zo krijgt de kerk zijn zin in de Bondsdag Bertus Bouwman 7 jaar ago — 28 april 2016 Er gaat bijna geen wet door de Bondsdag, of de Duitse kerk heeft er wel invloed op gehad. Wie een mooie politieke carrière wil hebben, kan maar beter goede contacten in de kerk hebben. En om een meerderheid te winnen voor een wetsvoorstel, is het handig om te checken dat het door de kerkelijke beugel kan. De beste lobbyisten van Duitsland komen uit de kerk.
Kerkbelasting: Waarom ‘ongelovige’ Duitsers braaf betalen Bertus Bouwman 7 jaar ago — 6 april 2016 Het gros van de Duitsers betaalt braaf kerkbelasting, terwijl de meerderheid aangeeft niet religieus te zijn en niet achter het systeem te staan.
Hoe de Duitse kerk invloed koopt Bertus Bouwman 7 jaar ago — 9 februari 2016 Dat Duitsland veel later dan de meeste West-Europese buurlanden het homohuwelijk doorvoerde, is een goed voorbeeld van hoe de Duitse kerklobby zijn invloed in het politieke debat aanwendt. En economisch moet zelfs de machtige auto-industrie het afleggen tegen de kerk ondanks dat het aantal leden daalt. Duitslandnieuws zoekt de komende weken uit hoe machtig de kerk nog altijd is in Duitsland.