Café Europa – Wat Duitsland belangrijk vindt voor strategische autonomie voor Europa Derk Marseille 2 jaar ago — 26 juni 2021 Strategische autonomie voor Europa, kunnen we nog een beetje mee met de kracht van China en de Verenigde Staten? In Café Europa vertelt Derk Marseille hoe de Duitse regering hier naar kijkt.
BNR Nieuwsradio – Waarom Nordstream 2 een heikel thema blijft Derk Marseille 3 jaar ago — 5 juni 2021 De gaspijplijn van Rusland naar Duitsland Nordstream 2 blijft een heet hangijzer, ook wanneer de VS voorlopig afzien van sancties.
Café Europa over Laschet versus Baerbock Derk Marseille 3 jaar ago — 1 mei 2021 Laschet versus Baerbock. Nu de Kanzlerkandidat*innen van de CDU/CSU en de Groenen bekend zijn, kan de campagne voor de Bondsdagverkiezingen 2021 echt losbarsten. Derk Marseille bespreekt het in Café Europa.
Audio – Welke rol Nord Stream 2 speelt bij de Bondsdagverkiezingen Derk Marseille 3 jaar ago — 6 maart 2021 Terwijl de Europese Unie extra sancties invoert tegen Rusland, vanwege het gevangen zetten van oppositieleider Navalny, wil Duitsland graag vasthouden aan gaspijplijn Nord Stream 2 in de Oostzee. Het omstreden project wordt steeds meer een heet hangijzer in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen.
Podcast – Waarom Duitsland ineens een rode lijn trekt voor Turkije Derk Marseille 3 jaar ago — 9 januari 2021 Het moet afgelopen zijn met de provocaties van Turkije, stelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas afgelopen maand. Wat zit er achter die ongebruikelijk duidelijke boodschap van de anders zo omzichtig opererende Duitsers?
Hoe je als Nederlander vanuit Duitsland kunt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen Duitslandnieuws 3 jaar ago — 30 oktober 2020 Bij elke Tweede Kamerverkiezingen gaan er weer stemmen verloren van Nederlanders in het buitenland. Na veel kritiek op ingewikkelde procedures is het ditmaal eenvoudiger.
Podcast – Waarom Rutte en Merkel het niet eens zijn over het Europees Herstelfonds Duitslandnieuws 3 jaar ago — 11 juli 2020 Duitsland en Nederland trekken niet langer gelijk op in Europa, zoals nu bij de vormgeving van het Europees Herstelfonds. Kan het gesprek tussen Merkel en Rutte de relatie een beetje lijmen?
Duitse Constitutionele Hof staat in zijn recht met kritiek op ECB opkoopprogramma Axel Hagedorn 4 jaar ago — 11 mei 2020 De uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof afgelopen week levert terecht kritiek op het opkoopprogramma van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat betoogt advocaat Axel Hagedorn van Van Diepen Van der Kroef. Volgens Hagedorn is het zelfs een ‘mijlpaal’ en ‘voorbeeld’ voor een gelegitimeerde democratische rechterlijke controle.
Waarom de CDU zich deze week geen raad weet met een Youtube-ster Bertus Bouwman 5 jaar ago — 26 mei 2019 Een Youtube-ster brengt de CDU vlak voor de Europese Parlementsverkiezingen in verlegenheid. Annegret Kramp-Karrenbauer wil graag Merkel opvolgen, maar heeft geen echte antwoorden paraat op een video die inmiddels al miljoenen keren bekeken is.
Hoe Kramp-Karrenbauer de EU-verkiezingen kan gebruiken om Merkel opzij te schuiven Duitslandnieuws 5 jaar ago — 19 mei 2019 Annegret Kramp-Karrenbauer wil graag Angela Merkel opvolgen en kan een slechte uitslag bij de Europese Parlementsverkiezingen gebruiken om haar opzij te zetten. Of ziet de bondskanselier hierin juist een manier om haar positie te consolideren?
Podcast – Hoe Wopke Hoekstra in Berlijn pleit om de EU radicaal te veranderen Derk Marseille 5 jaar ago — 11 mei 2019 De Europese Unie moet radicaal andere prioriteiten stellen, vindt minister Wopke Hoekstra van Financiën. Deze week was hij in Berlijn om vooral Duitsland voor zijn ideeën te winnen.
Waarom Nederlandse en Duitse expats nauwelijks stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen Duitslandnieuws 5 jaar ago — 12 mei 2019 Nederlandse en Duitse expats profiteren van Europa. Maar de hordes om te stemmen tijdens de Europese parlementsverkiezingen zijn nog veel te hoog, vindt Andreas Zenthöfer. Het is een van de redenen waarom hij als Duitser in Nederland nu politiek actief wordt.
Waarom Nederlandse parlementariërs nauw contact hebben met hun collega’s in de Bondsdag Derk Marseille 5 jaar ago — 5 december 2018 Een groep Nederlandse Kamerleden bezocht het Duitse parlement om zich voor te bereiden op het post-Merkel-tijdperk. Derk Marseille spreekt Pieter Omtzigt en Foort van Oosten in Berlijn.
Op dit plein in Berlijn voel je de liefde tussen Duitsland en Frankrijk weer opbloeien Duitslandnieuws 6 jaar ago — 11 september 2017 Fransen en Duitsers, dat levert altijd spanning op. Maar na moeizame jaren lijkt er een nieuwe liefde op te bloeien tussen Berlijn en Parijs. Ontdek hoe de band tussen Frankrijk en Duitsland zich ontwikkelt tijdens de Excursiereis.
Duitse politiek zwijgt liever over Europa nu de Bondsdagverkiezingen naderen Duitslandnieuws 6 jaar ago — 17 juli 2017 ‘Wir sind Papst’, kopte de Bild-Zeitung toen in april 2005 de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger de nieuwe paus werd. Sindsdien waren ‘we’ wereldkampioen voetbal, kregen ‘we’ de Nobelprijs of de Oscar. En sinds kort is het alsof we ook nog eens Europa zijn.
Hoe ‘Mutti’ Martin Schulz keer op keer de pas af snijdt Duitslandnieuws 6 jaar ago — 27 augustus 2017 Wat is het verschil tussen Angela Merkel en haar uitdager Martin Schulz? De sociaaldemocraat leest blijkbaar mijn columns niet. In de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen snijdt Merkel de SPD-leider keer op keer de pas af. Mutti heeft duidelijk weer zin in een vierde termijn als kanselier.
Carsten Brzeski: Merkel heeft weinig met de drieste Europa-plannen van Macron Duitslandnieuws 7 jaar ago — 22 mei 2017 “Franse presidenten komen, Franse presidenten gaan, alleen Angie blijft bestaan.” ING-DiBa-hoofdeconoom Carsten Brzeski blikt vooruit op hoe de nieuwe Duits-Franse as zich kan ontwikkelen.
Deze kandidaat-Kamerleden boren nieuwe markt aan: Nederlanders in het buitenland Bertus Bouwman 7 jaar ago — 27 februari 2017 Waarom campagne voeren in de provincie voor de Tweede Kamerverkiezingen? Eelco Keij (D66) en Jochgem van Opstal (CDA) zien potentie in de grote groep Nederlanders in het buitenland. Met die strategie hopen ze ondanks hun schijnbaar onverkiesbare plek toch een Kamerzetel te halen.
Minder, minder, minder Amerika Roy van Veen 7 jaar ago — 22 januari 2017 Trump zit in het Witte Huis en heeft op defensie inmiddels drie ijzervreters aangesteld. Stuk voor stuk mannen die onder president Obama carrière maakten door diens visie te vertalen naar een schimmige oorlog die zijn weerga niet kent. Als Trump dat beleid van Obama doorzet, dan moet Europa niet langer met Amerika willen samenwerken.
Podcast – Minister Bert Koenders in Berlijn: 3 punten waarop Europa beter moet presteren Derk Marseille 7 jaar ago — 21 januari 2017 Europa moet beter presteren, stelde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) deze week op bezoek in Berlijn tijdens het Deutsch-Niederländisches Forum. In de podcast benoemt hij 3 verbeterpunten.
Vicekanselier Sigmar Gabriel: ‘Uiteenvallen EU niet meer onvoorstelbaar’ Duitslandnieuws 7 jaar ago — 9 januari 2017 Het is niet meer ondenkbaar dat de EU uit elkaar valt. Dat zegt SPD-leider Sigmar Gabriel en legt daarvoor de schuld bij de strenge begrotingspolitiek van coalitiepartner CDU/CSU. Duidelijk is dat de campagne voor de Bondsdagverkiezingen in september nu al losbarst.
Corruptie en antisemitisme nekken wegkijkers Oekraïne Roy van Veen 7 jaar ago — 11 december 2016 Lang keek het westen door een roze bril naar Oekraïne, maar dat is aan het veranderen. De Europese Unie laat de regering vallen en kiest voor het volk.
Militaire samenwerking moet kwakkelend Europa redden Job Janssen 7 jaar ago — 28 november 2016 Nu de toekomstig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, misschien zijn handen van de NAVO aftrekt en militaire grootmacht Groot-Brittannië de EU verlaat, voelt Duitsland zich verantwoordelijk voor Europa’s veiligheid. Samen met Frankrijk werkt Merkel aan een Europese veiligheids- en defensieunie.
Luuk Molthof: ‘Duitsland snakte erg naar een schouderklopje’ Bertus Bouwman 7 jaar ago — 18 november 2016 Waarom hebben de Duitsers weinig genade met die arme Grieken terwijl ze aan de andere kant toch zo in het Europese project geloven? Die vraag bracht politicoloog Luuk Molthof naar Berlijn om de rol van Duitsland in de euro te onderzoeken. Komende maand hoopt hij te promoveren.
Griekse bonnetjes Ursula W. 7 jaar ago — 25 september 2016 Misschien heeft u mij gemist. Misschien ook niet. De afgelopen drie weken ben ik op vakantie geweest naar een Grieks eiland. Ook zo’n twee jaar na de overwinning van ‘Syriza’ en de miljardensteun die inmiddels door de trojka is verleend, blijf ik me verbazen. Als er ineens een bonnetje moet worden uitgeschreven, dan is dat natuurlijk de schuld van Merkel.
Merkel heeft Parijs harder nodig dan ooit Job Janssen 7 jaar ago — 19 september 2016 De Europese Unie moet in 2017 zijn meerwaarde bewijzen. Waar Merkel na het Britse referendum vooral de status quo wil bewaren, zien de Visegrad-landen en Zuid-Europa hun kans schoon Europa naar hun hand te zetten. Parijs speelt voor Duitsland weer een cruciale rol, blijkt na de EU-top in Bratislava.
Denk Roy van Veen 7 jaar ago — 11 september 2016 15 jaar geleden vlogen die vliegtuigen in het World Trade Center. Het was het begin van de Amerikaanse War on Terror, een langlopende oorlog die door de jaren heen diverse gezichten heeft gekend, veel levens heeft gekost en waar iedere dag veel geld aan verdiend wordt.
Duitse toppolitici: EU-lidmaatschap Turkije verder weg dan ooit Duitslandnieuws 7 jaar ago — 18 juli 2016 De vluchtelingendeal komt na de mislukte staatsgreep in Turkije niet in gevaar, zegt de Duitse kabinetschef Peter Altmaier (CDU). Ook Angela Merkel zelf steunt Erdogan openlijk. Vooraanstaande Bondsdagleden van de regeringspartijen veroordelen de reactie van de Turkse president wel scherp. Zij denken dat een EU-lidmaatschap nu zeer onwaarschijnlijk is geworden. Een overzicht van de reacties uit Duitsland.
Van brandweerman tot pyromaan Roy van Veen 7 jaar ago — 17 juli 2016 COLUMN – Die staatsgreep in Turkije zat er aan te komen. Een deel van de Turkse legerleiding liet afgelopen maanden herhaaldelijk weten zich niet te kunnen vinden in het beleid van president Erdogan. Hij negeert de grondwet, mengt religie met staatszaken en vult zijn eigen zakken. Erdogan zal de mislukte coup gebruiken om iedere tegenstander meedogenloos uit de weg te ruimen, waardoor de afstand tot Europa alleen maar groter wordt.
Podcast – Populisme-expert Cas Mudde: ‘Accepteer dat de tijd van volkspartijen voorbij is’ Derk Marseille 7 jaar ago — 9 juli 2016 PODCAST – Derk Marseille en Job Janssen treffen populisme-expert Cas Mudde. Hij vertelt over zijn verleden als skinhead en hoe hij zich heeft ontwikkeld als expert op het gebied van populisme en extremisme. De tijd van de grote volkspartijen is voorbij, zegt hij. “Accepteer het en ontwikkel er een visie op.”
Brexit, Nexit, Öxit…. Fix-it! Ursula W. 7 jaar ago — 3 juli 2016 De klucht wordt steeds groter. Jonge Britten protesteren en willen bij de EU blijven, bijna de helft van de Oostenrijkers wil er juist uit, in Nederland gaan stemmen op voor een Nexit-referendum en de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel, pleit voor een dubbele nationaliteit voor Engelsen in Europa. Huh?
Brexit laat zien hoe slecht Duitsland Europa aanvoelt Job Janssen 7 jaar ago — 4 juli 2016 Nu de Britten uit Europa stappen blijven de Duitsers vertwijfeld achter. Voor velen wordt Duitsland na de Brexit té machtig. Het dreigt zelfs een splijtzwam te worden in de coalitie van Merkel. De naoorlogse Duitse angst voor zichzelf borrelt weer op.
Juridische impact Brexit enorm Axel Hagedorn 7 jaar ago — 29 juni 2016 De gevolgen van Brexit zijn enorm en niet te overzien. Dat wordt alleen al duidelijk als je let op de grote juridische impact van het vertrek van de Britten uit de EU, schrijft advocaat Axel Hagedorn.
EU-voorzitter Nederland liep aan de leiband van Duitsland Job Janssen 7 jaar ago — 30 juni 2016 Een Brexit, een overweldigende vluchtelingenstroom, een nieuwe lening aan Griekenland, TTIP-onderhandelingen en terreuraanslagen. Nederland nam het EU-voorzitterschap van Luxemburg over in extreem moeilijk tijden. De regering van Merkel kon zich geen betere voorzitter wensen. Daarom zijn de Duitsers nu als de dood voor een EU-referendum in de polder.
Liveblog #Brexit: Statement Angela Merkel: Brexit splijt Europa Duitslandnieuws 7 jaar ago — 24 juni 2016 Angela Merkel noemt Brexit een scheur door Europa. Lees hier reacties van Duitse politici en het statement van Merkel.
Brexit geeft Duitsland vrij spel in Europa Job Janssen 7 jaar ago — 20 juni 2016 Meer gemeenschappelijk buitenlands beleid, militaire samenwerking en strengere regels voor de financiële wereld. Een Brexit biedt juist voor Duitsland veel mogelijkheden om Europa naar eigen idee in te richten.
Duits-Frans bondgenootschap op instorten Job Janssen 7 jaar ago — 13 juni 2016 Frankrijk klampt zich krampachtig aan Duitsland vast om zijn machtspositie in Europa te behouden. De economische en politieke verhoudingen zijn echter zo uit balans geraakt, dat Duitsland twijfelt aan het oude bondgenootschap. Zeker met een mogelijke Brexit op komst, dreigt er een Europa ontstaan waarin Duitsland wel erg alleen komt te staan.
Ga voor jezelf – en je let vanzelf niet meer op de ander Ursula W. 8 jaar ago — 5 juni 2016 In West-Europa is zo’n 15 jaar geleden een gedachtestroom op gang gekomen die wij vandaag de dag in z’n algemeenheid met ‘populisme’ aanduiden. Dat heeft altijd wel al bestaan, maar in veel mindere mate. In het verleden werden veel opvattingen slechts als wild, progressief of reactionair neergezet, nu wordt veel wel erg makkelijk populistisch genoemd.
Supermacht Duitsland leidt Europa steeds assertiever Job Janssen 8 jaar ago — 30 mei 2016 Europa wordt steeds Duitser. Onder Merkel groeide het land uit tot een economische, culturele, morele en politieke wereldmacht. Een hernieuwd zelfbewustzijn zorgt ervoor dat Duitsland steeds sterker voor eigen belangen opkomt. Een rol waar Europa en de Duitse bevolking nog aan moeten wennen.
Oekraïense gebakken peren of Turkse zoete broodjes Ursula W. 8 jaar ago — 17 april 2016 Waar zijn jullie in Nederland mee bezig? Een democratisch referendum uitschrijven, ondanks dat jullie zo democratisch zijn en dan in een ingewikkelde politieke situatie terechtkomen op de koop toe. Nota bene, terwijl jullie regering al een besluit had genomen! Ik begrijp dat met name de democraten in Nederland altijd een groot voorstander zijn van referenda, maar zouden zij het zo bedoeld hebben?
Nederlandse Europarlementariër: AfD zoekt toenadering tot politieke familie PVV Bertus Bouwman 8 jaar ago — 21 maart 2016 Op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) worden de AfD’ers Beatrix von Storch en Marcus Pretzell binnenkort uit de Europese fractie van de Conservatieven en Hervormers (ECR) gezet. Von Storch reageert verontwaardigd en vermoedt een complot waarbij bondskanselier Angela Merkel betrokken is. Van Dalen kwam in actie nadat hij er achter kwam dat de AfD’ers toenadering zochten tot de FPÖ en daarmee de politieke hoek van Geert Wilders en Marine Le Pen opzoeken. “Onacceptabel.”
Tweedaagse EU-top Brussel: ‘uur U’ voor vluchtelingenpolitiek Angela Merkel Job Janssen 8 jaar ago — 17 maart 2016 Alweer een top der toppen. Vandaag begint in Brussel de tweedaagse Europese Raad waar gesproken wordt over het Turkse migratieplan. De komende 48 uur zijn cruciaal voor Angela Merkel. Het is nog maar de vraag of tijdens deze top de door haar gewenste Europese oplossing werkelijkheid wordt. En toch staat ze ondanks alle kritiek sterk, zegt Julian Rappold, EU-expert van het buitenlandinstituut DGAP in Berlijn. Bovendien komt volgens hem de Nederlandse ervaring in Europa goed van pas.
Gaat de Nederlandse identiteit van handeldrijven verloren? Ursula W. 8 jaar ago — 6 maart 2016 Het is toch verbazingwekkend hoeveel ophef er in Nederland bestaat omtrent het associatieverdrag met Oekraïne en het TTIP-handelsverdrag. Om de één of andere reden bekruipt mij het gevoel dat die ophef vooral te wijten is aan onwetendheid en gebrek aan kennis. En dat alweer de ‘schreeuwlelijkerds’ te veel invloed hebben op de publieke opinie. De nuance lijkt ver weg.
Verkoop van e-sigaretten in Duitsland tijdelijk illegaal Duitslandnieuws 8 jaar ago — 24 februari 2016 E-sigaretten zijn een miljoenenbusiness geworden. Maar de hoogste Duitse rechter heeft de verkoop van de meeste vloeistoffen voor de e-sigaret sinds dit jaar strafbaar gesteld. Tot de nieuwe Europese tabaksregels over een paar maanden in werking treden, heerst er grote onduidelijkheid.
Europese subsidies dwarsbomen hervormingen in de landbouw Ursula W. 8 jaar ago — 7 februari 2016 Begrijp me niet verkeerd: ik ben principieel voorstander van een sterke Europese Unie en een stabiel Europa. Vrije handel, vrij reizen, politieke stabiliteit en een gezonde economie. Wellicht kun je beweren dat dan automatisch het recht van de sterkste opgeld doet, maar zo functioneert een kapitalistische samenleving nu eenmaal. Toch gaat er iets heel erg scheef in Europa.
‘Wij Europeanen zijn te schijnheilig als het over milieu gaat’ Ursula W. 8 jaar ago — 25 oktober 2015 Met de dalende olie- en grondstofprijzen, hebben wij het met elkaar weer vaker over ons milieu en klimaat. Zeker nu de ‘beslissende’ top in Parijs in de eerste week van december nadert, komen deze onderwerpen regelmatiger voorbij in de verschillende media. En dat is goed!
Op zoek naar de sterke leider Ursula W. 8 jaar ago — 8 november 2015 Als ik de politieke programma’s op de Nederlandse tv mag geloven dan willen jullie een sterke man. Iemand die de grenzen dicht gooit en afstand neemt van Europa. Dat kabinet Rutte vinden jullie een schoothondje van Duitsland. De roep om aftreden neemt wekelijks toe, want hij heeft volgens de steekproeven nauwelijks nog draagvlak onder de bevolking. Ik kijk het met verbazing aan.
In het Europa dat Duitsland wil krijgt Brussel meer macht. Veel meer macht Bertus Bouwman 8 jaar ago — 9 november 2015 Het kleine Nederland ziet in het grote Duitsland vaak de belangrijkste wapenbroeder in Europese kwesties. Streng tegen de zuidelijke lidstaten wanneer ze al te zeer de begrotingsregels willen oprekken. Maar is Nederland het net zo roerend eens met de oosterburen wanneer ze Brussel meer macht willen schenken of gaat pleiten voor een versneld toetreden van Turkije?
Is het gras bij de buren groener? Ursula W. 8 jaar ago — 24 januari 2016 In deze tijd van migrantenstromen, grenzen die al dan niet worden gesloten, toenemend individualisme, neigingen tot onafhankelijkheid en een zwakker wordend EU-verbond, maar ook steeds meer drang tot samenwerken en ‘delen’, is het voor mij moeilijk te bepalen wat nou eigenlijk de juiste balans hierin zou zijn.
Waar is de bravoure van Nederland gebleven? Ursula W. 8 jaar ago — 3 januari 2016 Met ingang van het nieuwe jaar neemt Nederland het voorzitterschap van de EU over van Luxemburg. Een voorzitterschap van een halfjaar waarin Nederland haar eigen stempel op de agenda mag drukken. Maar de Nederlandse ambities zijn ontstellend laat. Het ‘slimste jongetje van de klas’ verdient een schop onder zijn kont.