Economische motor van Duitsland hapert: wat betekent dit voor Nederland? Duits-Nederlandse Handelskamer 4 jaar ago — 22 oktober 2019 Het succesmodel van de Duitse economie staat onder druk. In hoeverre moet de staat ingrijpen en wat betekent dit voor Nederland? Tijdens het vierde Duits-Nederlandse Wirtschaftssymposium houdt prof. dr. Kees van Paridon een pleidooi om niet alleen naar de concurrentiepositie te kijken, maar ook te streven naar grotere inclusiviteit.
Hoe Duitse initiatieven voor een begripvolle maatschappij averechts kunnen werken Bettine Marissen 5 jaar ago — 15 augustus 2018 Net als in Nederland trekt Duitsland van het ene heftige debat naar het andere. Verschillende initiatieven proberen mensen met tegenovergestelde meningen weer met elkaar in gesprek te laten komen. Bettine Marissen vraagt zich af of dat gaat werken.
Waarom de grote kloof tussen arm en rijk gevaarlijk kan zijn voor Duitsland Bettine Marissen 5 jaar ago — 25 juli 2018 Duitsland heeft een dringend probleem met sociale ongelijkheid en de grote kloof tussen arm en rijk. Bettine Marissen legt uit waarom deze ongelijkheid gevaarlijk kan zijn voor de toekomst van het land.
Polarisatie verlamt Ursula W. 7 jaar ago — 2 oktober 2016 Voormalig premier van Israël Shimon Peres overleed afgelopen week, een groot staatsman. En daarmee wellicht wel een van de laatste iconen van de voorstanders van een dialoog bij politiek moeilijke situaties. Want vandaag de dag bedreigt men elkaar liever met de dood of schreeuwt men elkaar de meest verschrikkelijke verwensingen toe, dan dat men zich in ‘de ander’ probeert te verplaatsen.
Duitsland moet nog veel meer doen om kloof tussen arm en rijk te verminderen Benedicte Bombala 7 jaar ago — 4 augustus 2016 Duitsland klimt dit jaar van de 11e naar de 4e plaats op de lijst van ‘landen met de beste levenskwaliteit’. De Bondsrepubliek weet volgens onderzoek de rijkdom van het land steeds beter te verdelen wat ten goede komt aan het welzijn van haar burgers. Nederland doet het op plaats 2 zelfs nog beter. Toch kan de sociale verdeling nog veel beter en leunt Duitsland te veel achterover, vindt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski.
Het echte probleem is dat de middenklasse verdwijnt Ursula W. 7 jaar ago — 27 maart 2016 Ik heb de wijsheid niet in pacht. Maar volgens mij gaan we in onze paniek en het aanwijzen van ‘schuldigen’ in deze sombere tijden, voorbij aan iets wat fundamenteel ernstiger is: het verdwijnen van de middenklasse en de groeiende chronische armoede.
Maurits Kuypers: schrijnende armoede in rijk Duitsland Maurits Kuypers 9 jaar ago — 29 augustus 2014 Met enige jaloezie kijken veel Europese landen naar Duitsland dat de economische crisis vrij gemakkelijk van zich af lijkt te schudden. Maar in die rijke Duitse steden stikt het van de zwervers, signaleert Maurits Kuypers. Volgens de Oeso neemt de kloof tussen arm en rijk in Duitsland alleen maar toe. De vraag is, wat te doen om deze groeiende ongelijkheid te keren?