Monika Raulf helpt Nederlandse fysiotherapeuten in Duitsland aan het werk

In Kaaskoppen delen Nederlanders en Duitsers hun ervaringen binnen de handelsrelatie. Deze week Monika Raulf. De Duitse adviseert Nederlanders die zaken willen doen met Duitsers en heeft een speciale focus op fysiotherapie. "We denken al snel dat we weten hoe het moet."

Kaaskoppen is de wekelijkse rubriek van Duitslandnieuws waarin ondernemende Nederlanders en Duitsers hun ervaringen delen. We vragen hoe zij hun weg vinden over de grens.

Werk voor fysiotherapeuten

Deze week Monika Raulf uit Grave bij Nijmegen. Geboren in Duitsland, helpt ze nu via Duitslink Nederlanders bij hun obstakels die ze ervaren bij het zakendoen over de grens. Daarbij heeft ze zich gespecialiseerd in de fysiotherapie. Want, volgens haar is voor Nederlandse therapeuten veel werk in Duitsland.

Waarom help je Nederlanders die naar Duitsland willen?

Door de liefde kwam ik in Nederland terecht en ik ging hier ook aan het werk. Toen kreeg ik door dat we denken dat we weten hoe de ander denkt, maar dat dat eigenlijk niet zo is.

Hoe merk je dat dan?

Negen van de tien keer heb je goede ervaringen, maar ik dacht wat kan er nog beter. Zo’n keer dat het niet ging ervoer ik dus zelf op mijn werk. Ik zei dat ik niet wist en kreeg te horen: ‘Oh, maar jullie hebben het toch nooit geweten’. Het ‘Wir haben es nicht gewusst‘ moest een grapje zijn, maar daar dacht ik toen anders over en het is niet goed voor de werkrelatie.

Hoe heb je dat opgelost?

Ik heb hem gevraagd waarom hij dat zei en of hij in de gaten had wat het met mij deed. Uiteindelijk hebben we er een mooi gesprek over gehad. Toen realiseerde ik me ook hoe belangrijk verbinding is. Dat klinkt kitscherig, maar echte verbinding is contact waarbij je je goed voelt en waar de boodschap echt binnenkomt.

Wie help je daarbij?

Allerlei partijen. Ik help musea om meer Duitse bezoekers te trekken of adviseer bedrijven die zaken willen doen met Duitse ondernemingen. Veel van mijn tijd besteed ik aan fysiotherapeuten die in Duitsland aan de slag willen.

Voor hen zou in Duitsland inderdaad veel werk voor zijn, hoe komt dat?

Sinds 2008 is fysiotherapie uit het Nederlandse basispakket waardoor er stukken minder mensen naar de therapeut gaan. Je ziet toch dat wanneer mensen moeten betalen, velen het gewoon laten. In Duitsland wordt het nog grotendeels vergoed en zijn de opleidingen duur. Er zijn weinig fysiotherapeuten terwijl er genoeg vraag naar is en dus plek voor Nederlanders.

Waar lopen die Nederlandse fysiotherapeuten in Duitsland dan tegenaan?

Nou, je diploma moet eerst erkend worden. Stel, je gaat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen aan de slag dan moeten je papieren eerst naar Düsseldorf. Daar wordt het diploma getoetst aan de minimumeisen, daarna moet de gemeente waar je gaat werken er nog een blik op werpen en jouw zelf beoordelen. Ben je wel fysiek gezond, heb je geen crimineel verleden en kun je goed Duits?

Waarom is het zo lastig?

Fysiotherapie werkt in Duitsland sowieso anders. In Nederland kan iedereen zomaar bij een praktijk binnenlopen voor een behandeling terwijl je daar in Duitsland nog een verwijzing van de arts voor nodig hebt, een Heilmittelsverordnung. Daarin staat de diagnose, wat voor behandeling je moet krijgen en hoelang. Sommigen mogen dat zelf doen, maar daar heb je weer speciale papieren voor nodig.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: