De Top 5 van februari: hulp in het bureaucratische oerwoud van Duitsland

Dit zijn de vijf best gelezen artikelen van februari. Ze gaan over het woordenboek dat de weg kent in het juridische en ambtelijke oerwoud van de Duitse bureaucratie. Maar ook waarom Lidl af wil van het 'goedkope imago' en dat tanken in Duitsland weer duurder wordt. Wie eens wat anders wil studeren dan rechten of geneeskunde heeft keuze genoeg net over de grens.

De vijf meest gelezen artikelen van februari 2015.

1. Woordenboek dat de weg kent in het juridische en economische woud

Wie zaken doet in Duitsland stuit al snel op woorden die vroeger niet opdoken tijdens de lessen Duits. Sterker nog, ze halen vaak het toch al niet zo slanke woordenboek niet. Daarom heeft Aart van den End samen met een team van twintig vertalers een digitaal lexicon samengesteld, waarmee specialisten aan de slag kunnen in het oerwoud van de Duitse juridische en economische termen.

2. Krantenkiosk: Lidl wil niet meer goedkoop zijn

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Discounter Lidl wil af van zijn goedkope imago, het duurt niet lang meer totdat auto’s uit de 3D-printer rollen en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zet de Grieken onder druk; ‘de Grieken bespotten hun hun helpers’.

3. Krantenkiosk: Tanken weer duurder in Duitsland

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Na een winter van dalende brandstofprijzen lijkt de bodem nu bereikt en wordt tanken weer duurder. Nieuwe megastaking dreigt weer op het Duitse spoor door vastgelopen loonstrijd en kartelwaakhond tegen overname Kaiser’s-supermarkten door Edeka.

4. Top 10 bijzondere studies in Duitsland: van bierbrouwen tot golfen

Bier brouwen, wijn maken, werken met kristallen- of houttechnologie. Wie iets bijzonders wil studeren kan daarvoor terecht in Duitsland. In een groot land is er nu eenmaal meer ruimte voor opvallende opleidingen. De Duitslanddesk van de UvA in Amsterdam stelde een lijstje samen van unieke opleidingen die eens wat anders zijn dan rechten, psychologie of geneeskunde.

5. Duitsland wil volgend jaar beginnen met aansluiting op Betuweroute

De Duitse spoorwegen willen komend jaar beginnen met het aanleggen van de aansluiting op de Betuweroute. Daarmee lijkt er schot te komen in het omstreden traject. Deutsche Bahn hoopt nog dit jaar groen licht te krijgen en wil dan direct beginnen met de bouw. Omwonenden vrezen overlast. Voor de Rotterdamse haven is een betere verbinding met het Ruhrgebied van belang.

Lees ook:

Top 10 van 2014

Lezers van Duitslandnieuws klikten in 2014 het liefst op: Aldi, Lidl, wijn, bier, belastingen en vooruit… ook de Energiewende.

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.