Banenmotor Duits midden- en kleinbedrijf hapert

Het Duitse midden- en kleinbedrijf wordt vaak geroemd als de motor van de goed draaiende Duitse economie. De crisis werd tot voor kort buiten de deur gehouden, maar nu blijkt uit een studie van zakenbank KfW dat daar de omzetten minder groeien, vooral bij de kleinste bedrijven. De banenmotor hapert. Ook het risicomanagement is onderontwikkeld.

De voortdurende recessie in Europa remt de groei van de Duitse middenstanders. Dat blijkt uit een studie van zakenbank KfW. Het Duitse midden- en kleinbedrijf heeft zich redelijk goed door de crisis heengeslagen, stelde een onderzoeker in Handelsblatt. Maar het heeft kracht gekost. “Vooral het aandeel van de winst van de omzet en het vergroten van het eigen vermogen bij de kleinste bedrijven geeft reden tot zorg.”

Matige groei

Als deze ontwikkeling zich volgend jaar doorzet, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de concurrentiepositie. Voor 2014 en 2015 verwachten de meeste ondernemers geen verbetering, zo blijkt uit het onderzoek. “De groei blijft, zij het erg matig.” Volgens de cijfers heeft het kleinbedrijf gemiddeld zijn omzet verhoogd met 2,4%. Dit voorjaar was dat nog 8,4%.

Het aantal mensen met een volledige baan nam met 2% toe, maar daar tegenover stond een daling bij deeltijdwerkers van 15%. In totaal daalde de werkgelegenheid binnen het midden- en kleinbedrijf met 0,3%. “De banenmotor van de middenstanders hapert.”

Omdat de eurocrisis nog niet is opgelost, houden ondernemers hun hand op de knip en dat ondanks de historisch goede toegang tot kredieten en erg lage rentes. KfW voorziet voor 2014 weer iets meer investeringen. Aan het onderzoek deden 11.400 bedrijven mee met een maximale omzet van 500 miljoen euro.

Risicomanagement

Een andere deuk in het goede imago van het Duitse mkb kwam van een onderzoek van TüV Rheinland voor manager magazin onder 600 ondernemers. Daaruit blijkt dat het risicomanagement bij veel bedrijven onderontwikkeld is. Bijna een vijfde denkt niet na over strategische risico’s zoals over concurrentie, onderzoek, ict-veiligheid, of het zoeken van eventuele opvolgers. Men wist geen risico te noemen dat een gevaar kan opleveren voor het bedrijf waar tegen men gewapend moet worden. De overige tachtig procent noemde risico’s als concurrentie en een tegenvallende conjunctuur (32%), een tekort aan vakkrachten (22%), en financiële risico’s (17,5%).

Ongeveer 30% van de ondervraagden heeft geen risicodraaiboek klaarliggen. De onderzoekers vonden het zorgelijk dat binnen een aanzienlijk deel van het Duitse MKB niet verder wordt gekeken dan de volgende jaaromzet. “Er zijn twee grote risico’s waar velen geen rekening mee houden. Dat zijn de steeds hogere milieueisen aan producten, het voldoen aan certificaten, en het steeds lastiger verstrekken van financieringen.” Een ander gevaar komt van de dalende trend in de BRIC-landen, wanneer daar de vraag daalt, zal de Duitse mkb’er dat zeker merken.

 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.