Podcast – Maximumstraf voor moordenaar van CDU-politicus Walter Lübcke Derk Marseille 2 jaar ago — 30 januari 2021 De moordenaar van de voormalige districtsvoorzitter van Kassel, Walter Lübcke, moet levenslang uitzitten. Bovendien heeft de rechtbank een bijzondere ernst van schuld vastgesteld, zodat Stephan E. na 15 jaar niet vervroegd kan worden vrijgelaten.
Podcast – Mammoetrechtszaken in dieselgate zetten Duitse autofabrikanten Audi en VW onder druk Derk Marseille 3 jaar ago — 10 oktober 2020 Nu de voormalig topmannen van Volkswagen en Audi persoonlijk voor de rechter moeten verschijnen, krijgt dieselgate steeds meer een gezicht. Derk Marseille blikt op BNR Nieuwsradio vooruit op de mammoetrechtszaken.
Duitse Constitutionele Hof staat in zijn recht met kritiek op ECB opkoopprogramma Axel Hagedorn 3 jaar ago — 11 mei 2020 De uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof afgelopen week levert terecht kritiek op het opkoopprogramma van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat betoogt advocaat Axel Hagedorn van Van Diepen Van der Kroef. Volgens Hagedorn is het zelfs een ‘mijlpaal’ en ‘voorbeeld’ voor een gelegitimeerde democratische rechterlijke controle.
Podcast – Miljarden op het spel in massaclaim tegen truckkartel Derk Marseille 3 jaar ago — 21 december 2019 De Europese Commissie heeft al miljardenboetes opgelegd aan vier vrachtwagenfabrikanten. Nu beginnen in Duitsland ook veel gedupeerde transportbedrijven een massaclaim tegen het truckkartel.
Het einde van het jaar nadert: let op de verjaring van vorderingen in Duitsland STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 6 november 2019 In Duitsland gelden andere regels rond verjaringstermijnen van vorderingen. Ondernemers doen er goed aan om voor het einde van het jaar te controleren of ze nog openstaande vorderingen in Duitsland hebben.
6 Zaken die je moet weten over deeltijd werken in Duitsland STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 1 oktober 2019 De helft van de Nederlanders werkt in deeltijd. Welke regels zijn handig om te weten wanneer je in Duitsland in deeltijd of tijdelijk aan het werk gaat?
Waar je op moet letten bij het invullen van een schadeformulier in Duitsland STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 12 september 2019 Nederlanders maken vaak dezelfde fouten wanneer ze schade willen claimen bij een Duitse verzekering. Hier moet je op letten bij het invullen van een schadeformulier.
Deutsche Bahn zoekt actief naar Nederlandse aannemers voor nieuwe spoorprojecten STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 2 september 2019 De komende tien jaar steekt de Deutsche Bahn zeker 86 miljard euro in onderhoud en sanering van railinfrastructuur, met een zwaartepunt in buurdeelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat is een van de redenen dat de Duitse spoorwegen nu actief zoeken naar Nederlandse aannemers. Hier moet je op letten als je meedoet aan een aanbesteding in Duitsland.
Wanneer het interessant wordt om in Duitsland een ‘GmbH van de plank’ te kopen STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 26 augustus 2019 Het oprichten van een GmbH in Duitsland kan zomaar 2 maanden duren. Ondernemers die niet zo lang kunnen wachten, kunnen met een ‘GmbH van de plank’ wel direct aan de slag.
Podcast – Schadeclaims bezorgen Volkswagen hete herfst Derk Marseille 4 jaar ago — 14 september 2019 Duitsland staat aan de vooravond van een hete herfst vol met rechtszaken vanwege fraude met de uitstoot van zijn dieselmotoren. Wat betekent dit voor Nederlandse gedupeerden?
Wat je als Nederlander over het Duitse ouderschapsverlof moet weten STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 19 augustus 2019 In Duitsland hebben ouders na de geboorte van hun kind recht op maximaal 3 jaar onbetaald ouderschapsverlof. Daarmee is meteen duidelijk dat de Duitse regels anders zijn dan Nederlanders gewend zijn. Op deze punten moet je als werknemer of werkgever op letten.
Waarom je je in Duitsland goed moet beschermen tegen faillissement opdrachtgevers STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 12 augustus 2019 In Duitsland kan je vaak fluiten naar je geld bij een faillissement van opdrachtgevers. Hier moet je op letten wanneer je je bedrijf hiertegen wilt beschermen.
Uitzendkrachten aan het werk in Duitsland? Hier moet je op letten STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 15 juli 2019 Wanneer de regels voor uitzendkrachten veranderen in Duitsland, moeten Nederlandse uitzendbureaus die mensen over de grens aan het werk hebben ook in actie komen.
Goed nieuws voor de grensregio dat Duitse tol in strijd is met de Europese regels Duitslandnieuws 4 jaar ago — 18 juni 2019 De Duitse tol voor personenauto’s is in strijd met de EU-regels. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde dinsdag dat de heffing discriminerend is voor buitenlandse automobilisten en dus op deze manier niet mag worden ingevoerd. Dat is heel goed nieuws voor de grensregio, zegt advocaat Cathrin van den Hurk van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef.
Waarom je in Duitsland goed moet opletten wat je op de verpakking zet STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 1 juli 2019 Voordat je levensmiddelen naar Duitsland exporteert, moet je goed opletten wat je op de verpakking en in reclame-uitingen zet. “Nederlandse producenten komen met regelmaat voor verrassingen te staan. En de regels in Duitsland zijn streng.”
Wat de zaak ‘Neymar’ duidelijk maakt over het registreren van een merk STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 17 juni 2019 Mag je de naam van de beroemde Braziliaanse voetballer ‘Neymar’ registreren als merk? Het Europees Gerechtshof zet daar een streep door. Advocaat Stephan van Dülmen van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater legt uit waar je op moet letten wanneer je een merk registreert.
Waar je op moet letten nu Duitsland in de ban raakt van de elektrische step Duitslandnieuws 4 jaar ago — 13 juni 2019 Duitsland raakt in de ban van de elektrische step. Zeker nu de nieuwe verordening voor kleine elektrische voertuigen over een paar dagen in werking treedt. En dat biedt kansen voor Nederlandse fabrikanten.
Europa zadelt werkgevers dankzij invoering prikklok op met extra administratieve lasten STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 30 mei 2019 Om werknemers beter te beschermen tegen overuren, wil het Europese Hof van Justitie een algemene prikklok invoeren. Dat levert ondernemers veel extra administratieve lasten op.
Handig om te weten voor ondernemers: deze Duitse wetten veranderen in mei STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 13 mei 2019 Het minimumloon gaat omhoog, je krijgt langer de tijd om de aangifte over je inkomstenbelasting te doen, er komt een plafond voor telefoonkosten binnen de EU en dieselauto’s mogen minder uitstoten. Alexander Crämer van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater bespreekt welke wetten er in Duitsland veranderen in de maand mei.
Waarom dit schoonmaakbedrijf in Duitsland geen GPS in bedrijfsauto’s mag gebruiken STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 29 juli 2019 Met een GPS-systeem in de gaten houden of medewerkers hun bedrijfsvoertuig privé gebruiken? Daar steekt de Duitse rechter een stokje voor.
Kan je Duitse werknemer jou als werkgever wettelijk verplichten een bijscholing te betalen STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 2 mei 2019 Ben je als werkgever verplicht de bijscholing van je medewerkers in Duitsland te betalen? Met STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater bespreken we onverwachte wetten en regels waar je in Duitsland mee te maken krijgt.
Waarom je binnenkort kennismigranten van buiten de EU in Duitsland makkelijker kunt aannemen STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 6 mei 2019 Zowel in Duitsland als in Nederland nemen de problemen door het tekort aan vakmensen toe. Duitsland werkt aan een wet om kennismigranten van buiten de EU makkelijker een verblijfsvergunning te geven. Dit moet je als werkgever in de gaten houden.
Waarom deze Duitse werkgever geen vakantiegeld uitbetaalde na het overlijden van zijn werknemer STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 22 april 2019 Bizarre rechtszaken in Duitsland. In deze serie met STRICK schrijven we over conflicten op de werkvloer. Waarom deze Duitse werkgever een rechtszaak aanspande toen hij familie van een overleden werknemer vakantiegeld moest uitbetalen.
Waarom je Duitse zakenpartner wil weten of je data uitwisselt met Groot-Brittannië STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 24 mei 2019 Bij veel bedrijven lopen datastromen onder andere via of op servers in Groot-Brittannië. Nu de Brexit nadert kunnen zowel Nederlandse als ook Duitse zakenpartners met vragen hierover komen.
Waarom je in Duitsland de pineut kunt zijn wanneer je werknemer per ongeluk spam doorstuurt STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 5 augustus 2019 Ben je als werkgever aansprakelijk voor de schade wanneer een werknemer per ongeluk een email met spam doorstuurt? In Duitsland wel, dit is hoe je jezelf kunt beschermen tegen het onbewust doorsturen van spam, phishing of malware.
Wat er gebeurt wanneer Nederland een uur tijdsverschil krijgt met Duitsland STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 25 maart 2019 Nu de Europese Commissie overweegt het verzetten van de de klok tussen wintertijd en zomertijd te schrappen, dreigt er een chaos te ontstaan. Wat zijn de gevolgen wanneer Nederland en Duitsland elk voor een andere tijdszone kiezen?
4 Zaken waar je op moet letten wanneer je een Duitse GmbH overneemt STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 19 maart 2019 Waar moet je op letten wanneer je een Duitse GmbH overneemt? Alexander Crämer van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater deelt 4 punten waar je rekening mee moet houden.
Waarom met het oprichten van een GmbH deuren open gaan in Duitsland STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 4 maart 2019 Voor Nederlandse bedrijven die met hun product of dienst de Duitse markt op willen, kan het bijzonder interessant zijn om een GmbH op te richten.
Hoe je je voorbereidt op een bouwproject in Duitsland STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater 4 jaar ago — 21 januari 2019 In Duitsland wachten 663.000 bouwprojecten op een aannemer. Nederlandse bouwbedrijven zijn dus meer dan welkom. Maar gretigheid, onbekendheid met de regels en onderschatting van de complexiteit kunnen bij Nederlanders tot grote schade leiden.
Axel Hagedorn – Duitse Abmahnung cultuur grote lastpost voor ondernemers Axel Hagedorn 5 jaar ago — 18 november 2018 Een ‘Abmahnung’ in Duitsland kan je als ondernemer veel geld kosten. Advocaat en Rechtsanwalt Axel Hagedorn legt uit hoe deze ‘Abmahnindustrie’ in elkaar zit.
Waar je als aannemer op moet letten als je ZZP’ers meeneemt voor een klus in Duitsland Duitslandnieuws 5 jaar ago — 16 november 2018 Met regelmaat lopen Nederlandse bouwbedrijven tegen boetes aan wanneer ze in Duitsland klussen aannemen. Veel ellende is te voorkomen na een goede voorbereiding.
Axel Hagedorn – Wat Amsterdam kan leren van Duitse steden in het terugdringen van Airbnb Axel Hagedorn 5 jaar ago — 7 oktober 2018 Grote steden als Amsterdam en Berlijn hebben steeds meer last van Airbnb. Advocaat en Rechtsanwalt Axel Hagedorn laat zien wat Amsterdam kan leren van Duitse steden in het terugdringen van de uitwassen van het online verhuurplatform.
Ondernemers krijgen extra papierwerk door nieuwe verpakkingswet in Duitsland Duits-Nederlandse Handelskamer 5 jaar ago — 10 september 2018 Bedrijven die verpakte consumentengoederen exporteren naar Duitsland, moeten vanaf 1 januari 2019 twee keer doorgeven hoeveel materiaal ze invoeren. Johanna Maukner van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) vertelt waarom je het beste nu al kunt beginnen met de voorbereiding en hoe de DNHK daarbij kan ondersteunen.
Axel Hagedorn: Wat de Amerikaanse aanklacht tegen voormalig VW-topman Winterkorn betekent Axel Hagedorn 5 jaar ago — 6 mei 2018 Wat betekent het aanklagen van de voormalige VW-topman Martin Winterkorn door de Amerikaanse justitie? Duitsland-expert en advocaat Axel Hagedorn laat zien welke les Nederlandse en Duitse bestuurders hieruit kunnen trekken.
Waarom je niet zomaar een brief naar een Duitse rechter moet sturen Duitslandnieuws 5 jaar ago — 24 januari 2018 Stephan van Tol viel van de ene in de andere verbazing tijdens een rechtszaak in Duitsland. Tegen Duitslandnieuws vertelt hij wat hij een volgende keer zeker anders aanpakt.
Hoe de ooit grootste drogist van Europa nu achter de tralies dreigt te verdwijnen Duitslandnieuws 6 jaar ago — 23 november 2017 Een van de grootste mediarechtszaken van Duitsland nadert de ontknoping. Dan hoort de ooit grootste drogist van Europa Anton Schlecker of hij en zijn kinderen achter de tralies moeten.
Polderen? Duitsers houden veel meer van een stevig conflict Bertus Bouwman 6 jaar ago — 19 november 2017 Nederlanders polderen zich suf en gieten eindeloos water bij de wijn. Duitsers niet. Die houden wel van een stevig conflict.
Axel Hagedorn: als directeur van een GmbH sta je met één been in de gevangenis Axel Hagedorn 6 jaar ago — 15 oktober 2017 Door onderschatting van de Duitse wet, komen Nederlandse bestuurders van een GmbH nogal eens in de problemen. Duitsland-expert en advocaat Axel Hagedorn maakt duidelijk waarom je echt juridische bijstand nodig hebt.
Axel Hagedorn: Met inzet gepensioneerde rechters maak je rechtspraak efficiënter Axel Hagedorn 6 jaar ago — 17 september 2017 Oudere rechters klagen dat ze gedwongen met pensioen moeten. Advocaat en Rechtsanwalt Axel Hagedorn heeft wel een idee wat je met deze rechters zou kunnen doen.
Waarom je in Duitsland vandaag maar beter niet kunt grasmaaien Bertus Bouwman 6 jaar ago — 8 oktober 2017 De oude rijkskanselier Otto van Bismarck zei ooit: ‘Wie weet hoe wetten en worsten gemaakt worden, kan ’s nachts niet meer rustig slapen’.
Kilometers rijden voor een streepje wifi in de Duitse bossen Bertus Bouwman 6 jaar ago — 25 juni 2017 Wanneer je honger naar wifi groter wordt dan naar een schnitzel, weet je zeker dat je in Duitsland bent.
Nederlandse bouwbedrijven oppassen: Duitsland verdubbelt controle op zwartwerkers Duitslandnieuws 6 jaar ago — 12 april 2017 Nederlandse bouwbedrijven zijn gewild in Duitsland, maar hebben lang niet altijd hun papieren op orde. Extra oppassen nu de controles op de bouwplaats worden opgevoerd, waarschuwt Ruud Doek van Nedax.
Opmerkelijke rechtszaken in Duitsland: ongeduldige advocaat speelt voor rechter Sanne van Hoek 6 jaar ago — 21 februari 2017 Wie heeft er gelijk? Een vrouw die door haar Saksische dialect vliegtickets krijgt voor een verkeerde bestemming of het reisbureau dat het verkeerd verstond? En wat gebeurt er met de gefrustreerde advocaat die zelf maar een uitspraak schreef? Deel 2 van opmerkelijke rechtszaken in Duitsland.
Opmerkelijke rechtszaken in Duitsland: wraaktiener en ontslag wegens varkensemoji Sanne van Hoek 6 jaar ago — 21 december 2016 Een varkensemoji kan al reden zijn voor ontslag en agenten die hun arrestant niet naar de wc lieten gaan belandden achter de tralies. Deel 1 van de meest opmerkelijke rechtszaken in Duitsland.
Duitslandnieuws in de media: ‘Duitsers houden wel van de Nederlandse flair’ Duitslandnieuws 7 jaar ago — 22 oktober 2016 BNR Nieuwsradio interviewde in Emmen twee bedrijven uit het netwerk van Duitslandnieuws over zakendoen in Duitsland. Job Janssen besprak in de studio bij Deutsche Welle de tweede verjaardag van Pegida en Bertus Bouwman blikte vooruit voor de Vlaamse radiozender VRT Radio 2 op een controversieel televisieprogramma. Een overzicht waar Duitslandnieuws deze week opdook in de media.
Kritiek op Duits plan om rijbewijs af te nemen bij belastingontduiking Rosa Pelser 7 jaar ago — 24 augustus 2016 Te hard rijden of dronken achter het stuur. Dat kan je in zowel Nederland als Duitsland je rijbewijs kosten. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas (SPD) wil nu ook bij belastingontduiking of achterstallige alimentatie het rijbewijs kunnen innemen. Dat kan ook gevolgen hebben voor Nederlanders.
Advocaat Ann Kathrin Oberbremer: Duitse inkopers hebben extreme behoefte aan zekerheid Bertus Bouwman 7 jaar ago — 23 augustus 2016 Het gaat nogal eens mis bij deals tussen Nederlandse en Duitse partijen. Handelsrechtadvocaat Ann Kathrin Oberbremer vertelt vanuit de praktijk waar je vooraf op kunt letten. “Soms haken Nederlanders uit ongeduld af, terwijl ze voor Duitse begrippen al heel ver zijn.”
Bestuurder Duitse deelauto veroordeeld na doodrijden fietser op basis data die BMW niet mocht hebben Duitslandnieuws 7 jaar ago — 17 augustus 2016 Autofabrikanten en verhuurbedrijven blijken veel meer data op te slaan dan bekend was. Afgelopen maand kon een automobilist die een auto huurde bij carsharingsdienst DriveNow (van BMW en Sixt) veroordeeld worden, dankzij data uit de huurauto. Justitie kon zo precies nagaan hoe de auto had gereden. Privacybeschermers vragen zich af of dit zomaar kan, terwijl fietsactivisten het een goede stap vinden.
Aan deze voorwaarden moet je Duitse website voldoen Sanne van Hoek 7 jaar ago — 3 augustus 2016 Wanneer je een Duitse website zoals een webshop opent, ben je verplicht om een ‘Datenschutzerklärung’, ‘Impressum’ en ‘Allgemeine Geschäftsbedingungen (AGB)’ te plaatsen. Maar wat zijn dat precies? En zijn er consequenties wanneer je deze niet hebt? Dit moeten ondernemers weten over online zakendoen in Duitsland.
Top 5: Waar Duitsers beter letten op hun digitale privacy Sanne van Hoek 7 jaar ago — 30 september 2016 Menig Nederlander zal het zijn opgevallen; Duitsers hechten bijzonder veel waarde aan hun digitale privacy; ‘Datenschutz’. 5 Punten waar de gemiddelde Duitser niet zo zorgeloos omspringt met zijn of haar gegevens op internet als de gemiddelde Nederlander.
Wat te doen bij aanmaning wegens illegaal downloaden in Duitsland Sanne van Hoek 7 jaar ago — 22 juni 2016 Wie illegaal muziek of films downloadt, kan hard worden aangepakt in Duitsland. Sinds 2009 maken gespecialiseerde advocatenbureaus gericht jacht op deze ‘piraten’. Overtreders kunnen aanmaningen verwachten van enkele honderden tot duizenden euro’s. Hoe kun je je verweren?
Krijgt Duitsland nu eindelijk overal wifi? Niet te vroeg juichen Sanne van Hoek 7 jaar ago — 18 september 2016 De Duitse Bondsdag kwam afgelopen woensdag tot een compromis om de Duitse Media- en Telekomwet aan te passen. Dit is een stap in de richting van verdere digitalisering van Duitsland, maar ondanks de vreugde kan er nog niet echt gejuicht worden.
Verkoop van e-sigaretten in Duitsland tijdelijk illegaal Duitslandnieuws 7 jaar ago — 24 februari 2016 E-sigaretten zijn een miljoenenbusiness geworden. Maar de hoogste Duitse rechter heeft de verkoop van de meeste vloeistoffen voor de e-sigaret sinds dit jaar strafbaar gesteld. Tot de nieuwe Europese tabaksregels over een paar maanden in werking treden, heerst er grote onduidelijkheid.
Axel Hagedorn: 11 belangrijke verschillen tussen Nederlandse en Duitse rechtssysteem Axel Hagedorn 7 jaar ago — 3 februari 2016 Dat Duitsland de grootste handelspartner van Nederland is, dringt bij steeds meer mensen door. Alleen al met de deelstaat Beieren drijven we meer handel dan met China. Deze wederzijdse economische afhankelijkheid zie je ook terug in de juridische dienstverlening. Daarom 11 belangrijke verschillen tussen beide rechtssystemen op een rij.
Axel Hagedorn: aanrandingen Keulen mogelijk doordat de politie wegkeek Axel Hagedorn 7 jaar ago — 6 januari 2016 De massale aanrandingen zijn het gevolg van dat de lokale politie de groep zakkenrollers in Keulen te veel hun gang liet gaan, zegt Duitslandnieuws-columnist en advocaat Axel Hagedorn. “De politie had hen in een eerder stadium veel harder moeten aanpakken. Mensen hadden blijkbaar het gevoel gekregen dat ze toch niet gepakt konden worden.”
‘Extra camera’s in Keulen helpen niet’ Bertus Bouwman 7 jaar ago — 13 januari 2016 Na de massa-aanrandingen in Keulen wordt in Duitse media geroepen om extra maatregelen. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) beloofde direct strengere videobewaking. Maar pikken de anders zo cameraschuwe Duitsers dat? En kunnen daders überhaupt wel makkelijk het land worden uitgezet?