Met deze 32 apps kom je het makkelijkste van A naar B in Berlijn

In een grote stad als Berlijn kan je snel verstrikt raken in alle reisopties. Daarom hierbij het overzicht met apps voor het OV, e-steps, deelfietsen, deelscooters, deelauto's, deeltaxi's en gewone taxi's.
emmy-Schwalbe-1

Let op: de ontwikkelingen in de micromobility gaan razendsnel. Met regelmaat verdwijnt een aanbieder van de markt, of komt er weer een nieuwe bij. Mis je een app of heb je een andere handige tip? (Update augustus 2019).

Mail de redactie:

  • redactie@duitslandnieuws.nl

Handig bij de voorbereiding op je zakenreis, stage, studie, of een stedentripje naar Berlijn. Nederlanders zijn snel geneigd om de afstanden te onderschatten. Hoe kom je soepel van A naar B in deze miljoenenstad en welke apps heb je daarvoor nodig?

Voor wie niet alle afstanden wil lopen, is het openbaar vervoer het makkelijkste te gebruiken. Berlijn staat bekend om het uitgebreide OV-netwerk met U-Bahn, S-Bahn, trams, bussen en zelfs boten.

Maar niet altijd is het OV de handigste optie. Zeker niet wanneer het druk is en op sommige trajecten zijn andere alternatieven gewoon sneller. Het aanbod van e-steps, deelfietsen, shared e-bikes, deelscooters, deelauto’s en -taxi’s is de afgelopen jaren enorm uitgebreid, daarom hierbij een overzicht van de vele opties.

Vooraf registreren

Tip; zorg dat je je vooraf hebt aangemeld bij de apps. Zeker voor de scooters en auto’s moet je door een kort registratieproces waarbij bijvoorbeeld je rijbewijs moet worden ingescand, of je creditcard moet worden gekoppeld aan de app.

Over het algemeen moet je even door dit proces:

  • Registratie
  • Betaalwijze kiezen
  • Ontgrendelen
  • Rijden
  • Parkeren en op slot zetten

Apps voor het OV in Berlijn

Veel mensen gebruiken Google om de reistijden te weten. Met de apps van BVG (verantwoordelijk voor U-Bahn (metro), bus, trams, boten) heb je vaak actuelere informatie. Via de BVG-app kan je ook gewoon gebruik maken van de S-Bahn (Stadtschnellbahn, lightrail), waar de Deutsche Bahn voor verantwoordelijk is.

BVG Fahrinfo (iOS, Android)
Ontwikkelaar: BVG
Prijs: Gratis app waarmee je ook tickets kunt kopen

Nooit meer in de rij staan voor een slome automaat terwijl achter je de UBahn wegrijdt. Met de BVG-app kan je handig tickets kopen wanneer je je creditcard of bankrekening aan de app koppelt. Ook handig als routeplanner, kaart, reistijdenschema en meer.

VBB – Bus & Bahn
Ontwikkelaar: HaCon Ingenieurges. mbH
Prijs: Gratis app waarmee je ook tickets kunt kopen

Heeft een vergelijkbare functie als de BVG-app, maar hiermee kan je ook de bus en trein in de omliggende regio Brandenburg pakken.

DB Navigator
Ontwikkelaar: Deutsche Bahn
Prijs: Gratis app waarmee je ook tickets kunt kopen

De app van Deutsche Bahn waarmee je treinkaartjes kunt kopen, routes kunt plannen en reistijden kunt checken.

Berlin Liniennetz S und U Bahn
Ontwikkelaar: Thryv, Inc
Prijs: Gratis app

Offline kaart van het netwerk voor S- en U-Bahn. De functie zit ook verstopt in de BVG-app, maar is toegankelijker via een aparte app. Een eenvoudig plaatje van het netwerk die ervoor zorgt ervoor dat je niet meer staat te worstelen met een papieren variant.

Apps voor deelfietsen in Berlijn

Het aantal opties voor deelfietsen groeit bijna explosief in Berlijn! Vaak is de fiets verreweg de snelste en meest efficiënte optie om van A naar B te komen, maar dat hoeven we Nederlanders niet uit te leggen. Pas je rijstijl wel even aan op de Duitsers, niet alle automobilisten of voetgangers zijn gewend om rekening met je te houden.

De twee grootste aanbieders zijn Next bike en Lidl-Bike. De andere aanbieders zijn er recent bijgekomen.

Nextbike (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Nextbike
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

De blauw/zilveren fietsen van Nextbike zijn te verkrijgen in vrijwel alle grote streden van Duitsland en dus ook in Berlijn. De fietsen van de startup uit Leipzig zijn herkenbaar doordat er een groot spatbord op de fiets zit met daarop het logo van Nextbike en ruimte voor reclame. De fietsen zijn stevig en rijden goed, alleen het afsluiten duurt een beetje lang. De huur is 1 euro voor 30 minuten en de maximale huur is 9 euro voor de hele dag.

Registreren kan hier

LIDL-BIKE – Call a Bike (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Deutsche Bahn Connect GmbH
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

De fietsen staan voornamelijk in de buurt van de grote stations in Berlijn. Deutsche Bahn heeft deze fietsen op de markt gebracht om de reizigers van het openbaar vervoer een extra dienst te kunnen bieden. Sinds vorig jaar is discounter Lidl ook in het project gestapt, waardoor er nu veel meer fietsen beschikbaar zijn. De fiets kan gehuurd worden voor 1,50 euro per 30 minuten en één hele dag kost 15 euro.

Registreren kan hier

BYKE – Smart bike Sharing (iOS, Android)
Ontwikkelaar: BYKE Mobility
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

De blauwe fietsen met gele mandjes zijn ontzettend opvallend in de straten van de Duitse hoofdstad. De fietsen zijn te huur voor 0,50 euro voor 30 minuten en maximaal 3 euro voor één dag. Overigens is de eerste rit gratis! Goedkoper dan Next bike, maar ook minder comfortabel.

→ Registreren is mogelijk via de app van BYKE

Mobike – Smart bike Sharing (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Beijing Mobike Technology Co., Ltd
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

De fietsen van deze Chinese aanbieder staan sinds eind november 2017 verspreid door Berlijn. De fietsen zijn te herkennen aan de feloranje velgen en het zilveren frame met daarop het logo. Mobike wil heel Europa veroveren. De fietsen zijn te huur voor 1 euro per 30 minuten. Lange en middellange Nederlanders opgepast, de frames zijn niet heel groot.

→ Registreren is mogelijk via de app van Mobike

Donkey Republic bike rental (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Donkey Republic bike rental
Prijs: Gratis app, fiets huren kost wel geld

Wanneer je in de Duitse hoofdstad rondloopt, vallen de knaloranje fietsen van Donkey Republic zeker op. Je zou vanwege de kleur misschien denken dat de fietsen van Nederlandse komaf zijn, maar niets is minder waar. De fietsen komen uit Denemarken en de organisatie heeft de fietsen inmiddels verspreid over 51 verschillende Europese steden. De huur van de fiets is 1,25 euro voor 30 minuten en de kosten voor één dag is 10 euro.

→ Registreren is mogelijk via de applicatie van Donkey Republic bike rental

O-bike (iOS, Android)

Ging in 2018 failliet

Apps voor elektrische deelfietsen in Berlijn

Lime Bikes (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Neutron Holdings
Prijs: Gratis app, e-bike huren kost wel geld

De eerste e-bikes in Berlijn waren de gifgroene exemplaren van Lime. Inmiddels lijken de Amerikanen het vooral goed te doen door hun aanbod uit te breiden met elektrische steps. Ook aanwezig in veel andere Duitse steden. De e-bikes en steps worden opgeladen met groene stroom.

→ Registreren is mogelijk via de app

Jump Bike/Uber (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Uber Technologies Inc.
Prijs: Gratis app, e-bike huren kost wel geld

Omdat Uber juridisch niet zo makkelijk voet aan de grond krijgt in Duitsland, probeert het bedrijf het in Berlijn met de felrode e-bikes van Jump Bike. Via deze app kan je zowel elektrische fietsen boeken, als een Uber-taxi.

→ Registreren is mogelijk via de app

Apps voor e-steps in Berlijn

Toen de vergunning in juni 2019 rondkwam, ging het razendsnel. Inmiddels vind je verspreid over heel Berlijn elektrische stepjes, ook wel E-Roller of E-Tretroller genoemd in het ‘Duits’. Pas op: de stoep is verboden terrein voor deze stepjes. Meer over regels voor e-steps

Circ (iOS, Android)

Ontwikkelaar: LMTS Germany
Prijs: Gratis app e-step huren kost wel geld

Herkenbaar aan de oranje/zwarte kleur.

→ Registreren is mogelijk via de app

Tier (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Tier Mobility GmbH
Prijs: Gratis app, e-step huren kost wel geld

Tier komt uit Berlijn, heeft daar ook het hoofdkantoor. De oprichters komen deels uit dezelfde stal als de mensen achter de deelscooters van Coup. Ook bereikbaar van de Sixt-app van deelauto’s.

→ Registreren is mogelijk via de app

Bird (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Bird Rides Inc.
Prijs: Gratis app, e-step huren kost wel geld

Deze Californische aanbieder is opgericht door de voormalig CEO van Uber Travis VanderZanden.

→ Registreren is mogelijk via de app

Lime Bikes (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Neutron Holdings
Prijs: Gratis app, e-step huren kost wel geld

Hetzelfde verhaal als bij de e-bikes: de eerste e-bikes in Berlijn waren de gifgroene exemplaren van Lime. Inmiddels lijken de Amerikanen het vooral goed te doen door hun aanbod uit te breiden met elektrische steps. Ook aanwezig in veel andere Duitse steden. De e-bikes en steps worden opgeladen met groene stroom en zijn samen in één app te vinden.

→ Registreren is mogelijk via de app

Voi (iOS, Android)

Ontwikkelaar: VOI Technology AB
Prijs: Gratis app, e-step huren kost wel geld

De rood-bruine Voi komt uit Zweden.

→ Registreren is mogelijk via de app

Apps voor deelscooters in Berlijn

Scooters delen kan sinds vorig jaar ook in Berlijn. Achter de aanbieders Coup en Emmy

Coup – eScooter- Sharing  (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Coup Mobility GmbH
Prijs: Gratis app, scooter huren kost wel geld

Om gebruik te maken van de elektrische scooters van Coup zijn er minimaal twee vereisten. De gebruiker van de scooter moet minstens 21 jaar oud zijn en al minimaal één jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer dit het geval is, kun je een scooter huren vanaf 3 euro per 30 minuten, waarbij de daarop volgende kosten 1 euro per 10 minuten bedragen. Overigens staan de scooters van Coup tijdens de wintermaanden op stal.

→ Registreren is mogelijk via de applicatie van Coup

Emmy (iOS, Android)
Ontwikkelaar: emmy Sharing
Prijs: Gratis app, scooter huren kost wel geld

De rode scooters van Emmy zijn te huur in vier unieke soorten verspreid door Berlijn, waaronder een elektrische variant van het geliefde DDR-merk Schwalbe. Na het betalen van de registratiekosten krijg je 100 gratis minuten om te rijden. Vervolgens worden de betaal je; 0,19 euro per minuut of 0,59 per gereden kilometer.

Registreren kan hier
(De registratie voor Emmy kost eenmalig 10 euro)

Apps voor deelauto’s

Er zijn steeds meer mogelijkheden om auto’s te huren via een app. De twee bekendste zijn DriveNow (BMW) en Car2Go (Daimler). Sinds hun fusie in 2019 zijn ze in elkaars app te zien en te gebruiken. Apart registreren is helaas nog wel noodzakelijk.

DriveNow Carsharing (iOS, Android)
Ontwikkelaar: DriveNow
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Dwars door Berlijn in een BMW of een Mini Cooper? Dat kan met de app van DriveNow. Inmiddels zijn er ruim 1.200 auto’s van DriveNow te vinden in Berlijn. Huren kan al vanaf 0,25 euro per minuut.

Registeren kan hier
(De registratie voor DriveNow kost eenmalig 29 euro)

Car2Go (iOS, Android)
Ontwikkelaar: car2go Group GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Car2Go is van Daimler en heeft dus Smart en Mercedes-Benz in de aanbieding. Deze auto’s zijn te herkennen aan een subtiel logo aan de zijkanten. Afhankelijk per model betaal je van 0,26 euro tot 0,34 euro per minuut.

Registeren kan hier
(De registratie voor Car2Go kost eenmalig 9 euro).

Ubeeqo carsharing (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Ubeeqo International
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Ubeeqo heeft 4 verschillende modellen te bieden: Opel Adam, BMW Mini, VW Golf en de BMW 1 serie. De auto’s vallen in verschillende prijscategorieën waarbij de goedkoopste auto (Opel Adam) 3 euro per uur is en de duurste (BMW 1 serie) 4,50 euro per uur. De auto’s zijn de herkennen aan een grote blauw Q aan de zijkanten van de auto. Let op: de huurauto’s moeten terug gebracht te worden naar de locatie van vertrek.

Registreren kan hier
(De registratie voor Ubeeqo kost eenmaling 15 euro)

Drive by – Berlin Carsharing (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Drive by mobility GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Waar je bij de andere autoverhuurders moet betalen voor het aantal gereden minuten, betaal je bij Drive by voor het aantal gereden kilometers. Heeft busjes en auto’s beschikbaar.

Registreren kan hier

WeShare (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Urban Mobility International GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Volkswagen heeft eventjes keurig afgewacht wat de andere automerken zouden doen. Inmiddels zijn de elektrische VW-Golfjes overal in Berlijn terug te vinden.

→ Registreren is mogelijk via de app

Flinkster (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Deutsche Bahn Connect GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Deutsche Bahn biedt deze deelauto’s aan speciaal gericht op treinreizigers die hun reis willen voortzetten na een treinreis. De auto’s zijn dus alleen op te halen en in te leveren bij treinstations, zelfs tot in Nederland.

→ Registreren is mogelijk via de app

Oply (iOS, Android)

Ontwikkelaar: ExaMotive S.A.
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Sinds begin 2019 is Oply op de markt met 4 autotypes, die je voor korte tripjes of juist voor langer kunt delen.

→ Registreren is mogelijk via de app

Miles (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Miles Mobility GmbH
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Het idee achter Miles is dat je niet betaald per minuut, maar per kilometer. Je kunt kleine auto’s tot en met vrij grote transportbusjes verdeeld over de stad vinden. Handig voor wie iets wil verhuizen.

→ Registreren is mogelijk via de app

Sixt (iOS, Android)

Ontwikkelaar: Sixt
Prijs: Gratis app, auto huren kost wel geld

Zodra Car2Go en DriveNow de handen ineen sloegen, stapte Sixt uit de samenwerking met BMW (DriveNow). De autoverhuurder uit Beieren biedt veel verschillende automerken en -modellen aan door de hele stad. In de app kan je ook een taxi boeken, of een auto ouderwets voor een langere periode huren. Ook de e-stepjes van Tier zijn via de app te vinden.

→ Registreren is mogelijk via de app

Apps voor taxi’s

Mytaxi – Fast & Secure Taxi Booking App (iOS, Android)
Ontwikkelaar: intelligent Apps Gmbh
Prijs: Gratis app, een taxi nemen kost wel geld

Mytaxi is in 2014 overgenomen door autofabrikant Daimler en is inmiddels uitgegroeid tot een veelgebruikte taxi-app.  Door middel van deze applicatie kan je makkelijk een taxi bestellen en deze live volgen totdat hij gearriveerd is. De taxi’s van Mytaxi zijn te regelen via de app en via de website. De kosten van de ritten variëren.

Registreren kan hier

Uber (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Uber Technologies, Inc.
Prijs: Gratis app, een taxi nemen kost wel geld

Een wereldwijd fenomeen is Uber, de bekende app voor het bestellen van een taxi naar keuze. De taxi’s zijn in alle merken en modellen verkrijgbaar. Wanneer je je eindbestemming invoert, krijg je een globale schatting van de kosten. Ondanks dat Uber veel in opspraak was in Duitsland, blijft de taxi-app doorzetten en hebben zij inmiddels ruim 1.000 chauffeurs verspreid door Berlijn. Een aantal Uber-taxi’s is herkenbaar aan de zwarte kleur en speciale bestickering.

Registreren kan hier

Apps voor deeltaxi’s

Clevershuttle (iOS, Android)
Ontwikkelaar: GHT Mobilty GmbH
Prijs: Gratis app, een taxi nemen kost wel geld

De elektrische auto’s van Clevershuttle zijn te herkennen aan de witte kleur met een grote groene klaver aan de zijkanten. Wanneer je gebruik maakt van Clevershuttle is er altijd een mogelijkheid dat er op de route meerdere passagiers instappen. Hierdoor worden de kosten gedeeld en is de kans op een gezellige taxirit groot.

→ Registreren is mogelijk via de app

Berlkönig (iOS, Android)
Ontwikkelaar: BVG
Prijs: Gratis app, een taxi nemen kost wel geld

Vervoersbedrijf BVG zag wat Clevershuttle deed en volgde met zwarte Mercedes-busjes, met de herkenbare kleurige print aan de buitenkant. Herkenbaar, want veel bankjes in de U-Bahn hebben hetzelfde patroon. Op termijn moeten ook al deze busjes en auto’s elektrisch worden.

→ Registreren is mogelijk via de app

Vervoersopties in één app

Free2Move (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Free2Move
Prijs: Gratis app, vervoersmiddel huren kost wel geld

Free2Move probeert zoveel mogelijk deelvoertuigen de combineren in één app. Niet alle deelfietsen staan er in, de deelscooters zijn wel compleet en ook qua deelauto’s zijn er veel mogelijkheden. Behalve de flexibele ritjes heeft deze app ook een overzicht met auto’s waarbij je de huurperiode kunt inplannen. Aanbieders zijn bijvoorbeeld Ubeeqo, Cambio, Drivy, Flinkster (Deutsche Bahn) en Stadtmobil. Bij sommige aanbieders krijg je via deze app korting op de registratiekosten, of is aanmelden helemaal gratis.

Google maps (iOS, Android)
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis

Misschien een inkoppertje, maar Google Maps is een enorm handige app voor het vinden van een locatie, of het plannen van je route. Maar je kunt er nog veel meer mee. Google Maps verzamelt op verschillende manieren informatie over de drukte op de weg. Hierdoor is de verkeersinformatie vrij nauwkeurig en hier kan je je route op aanpassen. Ook kan je een offline kaart downloaden. Deze is vervolgens 30 dagen beschikbaar.

Mist er een app?

Let op: de ontwikkelingen in de micromobility gaan razendsnel. Met regelmaat verdwijnt een aanbieder van de markt, of komt er weer een nieuwe bij. Mis je een app of heb je een andere handige tip? Mail de redactie:

  • redactie@duitslandnieuws.nl
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Danique van der Meijs (1996) heeft een passie voor schrijven en een liefde voor Duitsland.